Aantal nieuwe besmettingen daalt met ruim 1400 op dag van aankondiging lockdown

 © EPA

Het aantal besmettingen met het coronavirus in Nederland is het laatste etmaal gedaald en komt uit op 8496, ruim 1400 minder dan zondag. In de ziekenhuizen wordt het wel drukker met coronapatiënten.

Bron: AD

Het aantal besmettingen vertoonde laatste weken juist een stijgende lijn. Zondag waren het er 9924. Zaterdag kwam het aantal positieve tests voor het eerst sinds eind oktober weer boven de 9000 uit (9164).

Lees ook: Harde lockdown op komst: Nederland een maand op slot

Harde lockdown

Op maandagen ligt het aantal meldingen vaak wat lager dan op andere dagen, omdat in de weekenden minder mensen zich laten testen. Het aantal van bijna 8500 nieuwe gevallen is wel hoger dan op voorgaande maandagen. Precies een week geleden meldde het RIVM iets meer dan 7100 positieve tests, de week daarvoor waren in een etmaal bijna 4600 meldingen binnengekomen.

Ziekenhuis

Het aantal ziekenhuisopnamen steeg wel. Op afdelingen buiten de intensive care werden 184 mensen opgenomen, gisteren waren dat er 166. Op de ic kwamen net als zondag 36 nieuwe patiënten terecht. De bezetting in de ziekenhuizen is gestegen met 105, dat zijn er 6 meer op de ic en 99 buiten de ic. Daarmee liggen er nu 1369 patiënten buiten de ic en 503 op de ic. Bij elkaar zijn dat er 1872.

In het afgelopen etmaal werden 35 sterfgevallen geregistreerd, zondag waren dat er 29. Deze mensen zijn niet allemaal in de afgelopen 24 uur overleden, omdat sterfgevallen soms later worden aangemeld.

Harde lockdown

De bijna 8500 besmettingen van maandag zijn ook ver boven de grens die het kabinet en het RIVM acceptabel acht. Omdat ook het aantal ziekenhuisopnames de laatste week weer een stijgende lijn vertoont, ziet het kabinet geen andere optie dan heel fors in te grijpen. Maandagavond spreekt premier Mark Rutte vanuit het Torentje het land toe, en komende nacht gaat zeer waarschijnlijk een harde lockdown in. Daarbij worden onder meer scholen, niet-essentiële winkels gesloten, musea en pretparken gesloten.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal