Water in Maasnielderbeek Roermond laag door droogte en hitte in de zomer

Print
Water in Maasnielderbeek Roermond laag door droogte en hitte in de zomer

Het waterpeil in de Maasnielderbeek staat erg laag voor winterse begrippen. Afbeelding: Jeroen Kuit

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

Het veranderende klimaat heeft ook zijn weerslag op de Maasnielderbeek in Roermond die wordt gevoed door kwelwater, grondwater dat aan de oppervlakte komt. Door de hoge temperaturen en aanhoudende droogte afgelopen zomer is de grondwaterstand zover gedaald dat er nauwelijks nog kwelwater de beek in stroomt.

Omdat de Maasnielderbeek door stedelijk gebied stroomt en daarmee extra kwetsbaar is voor verdroging, heeft het waterschap haar in de zomer een handje geholpen met het oppompen van grondwater. Maar dat mag niet onbeperkt, zo meldt de gemeente die samen met het waterschap het waterpeil in de gaten houdt. Vandaar dat de pompen in het najaar zijn uitgezet. Beide instanties hopen op veel regen zodat het grondwater weer stijgt.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Onlangs heeft De Limburger een Tegel gewonnen. De Tegels zijn de belangrijkste journalistieke jaarprijzen van ons land. Verslaggevers Sjors van Beek en Rik van Hulst werden met het dossier 'politieaffaire Horst' tot winnaar uitgeroepen in de categorie Regionaal/Lokaal.

De Limburger is de enige regionale krant in ons land met een eigen onderzoeksredactie. Een team dat in onze provincie zaken tot op de bodem uitzoekt en misstanden aan het licht brengt. Zonder abonnees hadden we dit succes nooit kunnen bereiken.

Word nu abonnee en lees al onze Plus-artikelen voor slechts 1,04 per week.

Bekijk de actie-abonnementen