Rutte noemt lockdown ‘onvermijdelijk’ en haalt tijdens speech uit naar activisten

Print

Gehele toespraak premier Rutte. Video: NOS

Het is een ‘heftig besluit’, maar Nederland gaat voor een periode van vijf weken in lockdown. Dat heeft premier Mark Rutte maandagavond gezegd tijdens een live toespraak vanuit het Torentje. Hij haalde daarbij en passant uit naar activisten die te horen waren op de achtergrond tijdens de opnames.

Rutte zei: „Toen ik bijna 9 maanden geleden een toespraak hield over corona hoopte ik ook dat het voor het laatst zou zijn. Maar helaas moet ik mij weer tot u richten.”

Het het gaat ‘in sneltreinvaart’ niet goed met de besmettingscijfers, hield Rutte voor. „Voor een periode van vijf weken in lockdown. Nederland gaat op slot. Alles is er op gericht contacten tot een minimum te beperken. We herinneren ons de beelden van lege schoolklassen. Daar moeten we naar terug. We realiseren ons hoe heftig het besluit is wat we nemen. Zeker zo kort voor kerst. Voor veel mensen is dit jaar er één geworden van rouw. Omdat ze een geliefde kwijtraakten, of omdat hun bedrijf over de kop ging. We zien stress en eenzaamheid.”

Hij noemde de coronacrisis ‘de grootste die we in vredestijd hebben meegemaakt’. Ook stelde de premier ‘geen keus’ te hebben om harde maatregelen te treffen.

Rutte haalt uit naar activisten. Video: NOS

Protest

Opvallend was dat tijdens de toespraak van route een lawaaiprotest te horen was, van buiten bij het Torentje aan het Binnenhof. Hij verwees er zelfs naar toen hij zei dat de ‘activisten hierbuiten’, ‘ten onrechte’ denkt dat het te maken heeft met een griepvirus.

Lees ook: Dit zijn de lockdownmaatregelen op een rij

Maandag besloot het kabinet tot een vergaande lockdown die tot 19 januari moet gaan gelden. Het gaat om sluiting van alle scholen en alle winkels behalve supermarkten, speciaalzaken als slagers, apotheken en banken. Ook dierentuinen, musea en bioscopen moeten weer op slot. Ook sportscholen gaan opnieuw dicht, alleen buitensport blijft toegestaan. Verder moeten ook mensen met contactberoepen zoals kappers en sekswerkers stoppen.

Rutte: ,,Dit is een ongewoon besluit, maar gezien de drukte in de winkelstraten wel nodig.” De premier kondigde ook ‘steun’ aan, in de vorm van subsidie, voor de getroffen winkels.

Kerk

Alleen medische contactberoepen zoals fysiotherapeuten en tandartsen blijven actief. De kinderopvang blijft alleen open voor kinderen van wie de ouders een essentieel beroep hebben. Hotels mogen open blijven, maar geen eten meer serveren. Gebedshuizen blijven wel open en topsport mag doorgaan. Buurthuizen blijven toegankelijk voor kwetsbare mensen en bibliotheken mogen een afhaalservice runnen.

Het kabinet raadt ook aan zoveel mogelijk af te zien van bezoek thuis, het maximum wordt twee personen. Behalve met kerst: dan is het aantal van drie toegestaan. ,,Dan kan er wel iets meer, maar kerst blijft helaas sober”, aldus Rutte.

De premier erkende dat iedere maatregel ‘voor discussie vatbaar is’. ,,Maar we moeten nu alles doen. We moeten door de zure appel heen bijten voordat het weer beter wordt. En ja, het wordt beter. Er komt een moment dat we corona weer achter ons laten. Dat is niet meteen, niet over een week, niet over een maand. Maar met het vaccin wordt 2021 een jaar van hoop. Met licht aan het einde van de tunnel.”

Ook zei de premier: ,,Het komt nu aan op veerkracht.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu