Voorarrest Thijs H. in hoger beroep verlengd

Print
Voorarrest Thijs H. in hoger beroep verlengd

Afbeelding: ANP

Brunssum / Heerlen / Hoensbroek -

Het hof in Den Bosch heeft dinsdag het voorarrest van Thijs H. (29) verlengd. H. en zijn advocaat waren niet bij de korte, inleidende zitting aanwezig. De rechtbank in Maastricht veroordeelde de man uit Brunssum eerder tot 18 jaar cel en tbs met dwangmaatregelen wegens drie moorden in Scheveningen en op de Brunssummerheide vorig jaar mei.

H. heeft bekend dat hij op 4 mei vorig jaar in de Scheveningse Bosjes in Den Haag een 56-jarige vrouw heeft gedood. Drie dagen later sloeg hij toe op de Brunssummerheide, waar hij eerst een 63-jarige vrouw doodstak en korte tijd later een 68-jarige man. De slachtoffers werden plotseling aangevallen en met veel geweld om het leven gebracht.

Lees ook: Het ‘achteraf ingekleurde’ verhaal van Thijs H.

H. ging in hoger beroep tegen het vonnis. Zijn advocaat Serge Weening zei eerder al dat H. volgens hem ten onrechte voor moord is veroordeeld. Volgens Weening was H. volledig ontoerekeningsvatbaar tijdens het doden van de twee vrouwen en de man in mei 2019. „Het Pieter Baan Centrum heeft na uitgebreid en zorgvuldig onderzoek geconcludeerd dat hij volledig handelde onder invloed van een ernstige psychose”, zei hij eerder.

De rechtbank twijfelde echter aan de omvang van de wanen van H. Volgens de rechtbank dikte H. symptomen aan en kleurde hij gedragingen achteraf in om volledig ontoerekeningsvatbaar te worden verklaard. Dat inkleuren deed hij volgens de rechtbank op basis van op internet gezochte verhalen over symptomen van psychopathie, medicijn- en drugsgebruik.

Lees ook: Zelfs gedragskundigen zijn het niet met elkaar eens: Wie is ‘de echte’ Thijs H.?

De volgende voorbereidende zitting is op 2 maart volgend jaar. Dan is ook duidelijk welke onderzoekswensen er nog zijn bij advocaat of Openbaar Ministerie.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu