Europese goedkeuring BioNtech/Pfizer-vaccin mogelijk op 21 december

Print
Europese goedkeuring BioNtech/Pfizer-vaccin mogelijk op 21 december

De Duitse Gezondheidsminister Jens Spahn. Afbeelding: AFP

Het coronavaccin van BioNtech en Pfizer zou op 21 december al kunnen worden goedgekeurd.

Dat meldt het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Tot nu toe werd gesproken van 29 december als datum van goedkeuring voor gebruik in Europa.

Lees hier al het nieuws over het coronavirus

Het in Amsterdam gevestigde EMA zal op 21 december haar rapport over de goedkeuring voorleggen aan de farmaceutische bedrijven BioNtech in Mainz en Pfizer in de Verenigde Staten. Het is volgens Duitse media zo goed als zeker dat het Europees Geneesmiddelenbureau groen licht zal geven. De Europese Commissie moet dan nog haar goedkeuring geven maar dat is een formaliteit en kan binnen een dag gebeuren, aldus de media. Dit zou de weg vrijmaken voor massale vaccinaties in alle EU-lidstaten.

Hugo de Jonge

De EMA benadrukt dat er ondanks de vervroegde datum geen compromissen worden gedaan wat betreft de veiligheidsnormen voor het vaccin. ,,Marktgoedkeuring garandeert dat Covid-19 vaccins voldoen aan dezelfde hoge EU-normen die gelden voor alle vaccins en medicijnen’’, zo luidt het in een verklaring.

Als de EMA maandag het eerste coronavaccin goedkeurt, laat de Europese Commissie dat nog voor Kerstmis toe. ,,Dat doen we binnen drie dagen”, zegt een woordvoerder van de commissie. Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge (CDA) laat op Twitter weten de berichtgeving te hebben gezien. ,,We brengen nu in kaart wat dat betekent voor de planning.’’

‘Goed nieuws’

Duitse media noemden eerder vandaag 23 december als datum voor goedkeuring. Gezondheidsminister Jens Spahn wilde die datum nog niet bevestigen maar zei dat het ‘goed nieuws voor de hele EU’ zou zijn. ,,Elke dag eerder helpt om lijden te verminderen en ook om sterfgevallen te voorkomen”, verklaarde hij tijdens een persconferentie. Ook Duitsland wil na de goedkeuring zo snel mogelijk beginnen met vaccineren. Wanneer dat precies zal zijn, wilde Spahn niet zeggen. Hij gaat ervan uit dat maximaal twee tot vier dagen na goedkeuring zou kunnen worden begonnen met vaccineren.

Eerder dinsdag werd al bekend dat Spahn de druk bij de Europese medicijnautoriteit EMA opvoert en eist dat het Pfizer-vaccin voor de kerstdagen wordt goedgekeurd voor gebruik. ,,Ons streven is een goedkeuring voor Kerstmis, zodat we nog dit jaar met vaccineren kunnen beginnen’’, zegt Spahn. Hij noemde geen specifieke datum. ,,We doen er alles aan om ervoor te zorgen dat het zo snel mogelijk wordt goedgekeurd”, zei hij.

Tegelijkertijd verdedigde Spahn zijn besluit om geen spoedvergunning aan te vragen voor het vaccin, zoals het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten deden, maar een reguliere procedure te doorlopen bij het Europees Geneesmiddelenbureau. Dat is volgens hem belangrijk voor het vertrouwen in het coronavaccin.

Artsen staan klaar

De Gezondheidsminister liet zondag al doorschemeren dat zijn land ongeduldig wordt. Duitsland heeft inmiddels 400 vaccinatielocaties ingericht en er staan 10.000 artsen en medisch personeel klaar om als het moet vandaag al met de massale inenting te beginnen. Het vreet aan Spahn, zegt hij, dat de VS, Canada en het Verenigd Koninkrijk al volop aan het vaccineren zijn en hij alleen de foto’s heeft om naar te kijken.

De Duitse vereniging van ziekenhuizen eist een spoedvergunning voor het coronavaccin. ,,Ik vraag me af of we echt tot 29 december nodig hebben om goedkeuring van het vaccin in Europa te krijgen. Europa moet ook proberen om vooraf een spoedgoedkeuring te bemachtigen’’, zei voorzitter Gerald Gaß tegen RedaktionsNetzwerk Deutschland.

EMA brengt op 29 december rapport uit over de toelating van het vaccin en zegt ‘het klokje rond te werken’. De tijdslijn voor de goedkeuring wordt voortdurend bekeken, aldus EMA-directeur Emer Cooke. Mogelijk probleem bij die planning is de wens om in heel Europa op dezelfde dag te beginnen met prikken. Duitsland loopt qua plannen voor op de andere EU-lidstaten.

In de eerste drie maanden van 2021 worden in Duitsland elf tot 13 miljoen vaccindoses verdeeld.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu