Virus verspreidt zich verder: besmettingen afgelopen week met een derde gestegen

Print
Virus verspreidt zich verder: besmettingen afgelopen week met een derde gestegen

Afbeelding: AD/Jeffrey Groeneweg/Qphoto

De afgelopen zeven dagen zijn er bij het RIVM 58.412 coronabesmettingen geregistreerd. Vorige week waren dat er nog 43.103. Er meldden zich opnieuw fors meer mensen in de teststraat. Daardoor zijn de systemen van de GGD sinds zondag overbelast. Vooral tieners testen vaak positief.

Dat blijkt uit de weekupdate die het RIVM dinsdagmiddag publiceerde. Het aantal gerapporteerde meldingen van dinsdag en maandag is lager dan de werkelijke aantallen. Het registratiesysteem van de GGD is sinds zondag overbelast, meldt het RIVM. Hierdoor worden positieve meldingen langzamer gemeld aan het RIVM.

Lees ook: Limburg piekt landelijk met aantal coronabesmettingen

Er waren 1480 opnamen op de verpleegafdeling, tegenover 1229 vorige week. Ook het aantal ic-opnamen en sterfgevallen nam toe. Op de intensive care waren 222 nieuwe opnamen, vorige week waren dat er 179. Er zijn 398 sterfgevallen geregistreerd (dat was 338).

Het totaal aantal opgenomen coronapatiënten in de ziekenhuizen bedraagt dinsdag 1954. Dat zijn er 82 meer dan maandag. Daarvan liggen er 1430 op een verpleegafdeling, 61 meer dan maandag. Op de ic liggen 524 coronapatiënten, 21 meer. Het aantal nieuwe coronaopnames bedraagt 262 in de kliniek en 46 op de ic. Dat zijn de hoogste aantallen sinds 3 november.

Tieners

Opvallend is wederom het aantal positieve tests in de leeftijdsgroep 13 tot 17. In die leeftijdscategorie, die voornamelijk bestaat uit middelbare scholieren, werden relatief ongeveer twee keer zo veel besmettingen vastgesteld als onder de gehele Nederlandse bevolking. Ook het aantal verpleeghuislocaties en woonzorgcentra met tenminste één vastgestelde besmetting is de afgelopen week sterk gestegen.

Live kaart: Bekijk hier het aantal besmettingen van het coronavirus in Limburg en de wereld

Het aantal vastgestelde besmettingen daalde in de eerste drie weken van november, maar daarna trad een periode van stabilisatie in. Sinds 1 december neemt het aantal besmettingen zelfs weer fors toe. Ook het aantal nieuwe ziekenhuisopnamen volgt die trend. Daarom geldt vanaf dinsdag een lockdown, die vijf weken duurt.

Meer tests

Wederom is er fors meer getest: Van 7 tot en met 13 december werden in de GGD-teststraten bijna 470.000 testen afgenomen. Dat zijn 130.000 testen meer dan de week ervoor toen de GGD’en bijna 340.000 mensen op het coronavirus testte. Van 439.514 testen is de testuitslag bekend. Van deze groep testte 12 procent positief.

Het reproductiegetal is gestegen en ligt weer boven de 1. Op 27 november, de recentste datum waarvoor de R berekend kan worden, lag hij op 1,24. Dat betekent dat 100 besmette mensen gemiddeld 124 anderen besmetten.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu