Sluiting Amerikaanse Begraafplaats Margraten leidt tot wisselende reacties

Print
Sluiting Amerikaanse Begraafplaats Margraten leidt tot wisselende reacties

De ‘Netherlands American Cemetery and Memorial’ in Margraten gaat als gevolg van de lockdown op slot. Afbeelding: Stichting Adoptie Graven Amerikaanse Begraafplaats Margraten

Margraten / Gronsveld / Eckelrade / Noorbeek / Mheer / Banholt / Bemelen / Scheulder / Eijsden / Mariadorp / Mesch / Oost-Maarland / Withuis / Rijckholt / Bergenhuizen / Terlinden / Ulvend / Sint Geertruid / Cadier en Keer -

De Amerikaanse Begraafplaats Margraten is als gevolg van de afgekondigde lockdown gesloten voor publiek. Hoewel het een openluchtlocatie betreft, gaan de poorten tot 19 januari op slot.

Stichting Adoptie Graven Amerikaanse Begraafplaats Margraten (SAGABM) meldt op haar Facebook-pagina: ,,We ontvingen bericht van de beheerder van de begraafplaats dat naar aanleiding van de door de Nederlandse overheid aangekondigde coronamaatregelen de begraafplaats met ingang van vandaag (red. 15 december) wordt gesloten voor publiek. Deze maatregel zal zeker tot medio januari gelden. De volksgezondheid gaat ook hier voor alles.”

Lees ook: Het nieuwe visitor centre van de Amerikaanse Begraafplaats in Margraten opent in de tweede helft van 2022 de deuren

In de reacties onder het bericht is de stemming wisselend. Een deel van de mensen is teleurgesteld in de beslissing, maar toont begrip voor de situatie. Anderen vinden de maatregel (voor een begraafplaats) wat ver gaan: „Hier baal ik nu echt van. Vooral omdat de 1.5 meter afstand daar echt gewoon kan worden aangehouden en er met mondkapje niks kan gebeuren. Maar ja.. Helaas”, is onder meer te lezen. „Kerken blijven open, maar kerkhoven moeten dicht. Weer een onzinnige maatregel”, reageert een ander.

SAGABM zelf baalt ook van de situatie: „Wij kunnen ons voorstellen dat deze mededeling hard aankomt in onze adoptiegemeenschap. Zeker rond kerstmis brengen veel adoptanten een bloemetje naar hun adoptiegraf en dat is dit jaar helaas niet mogelijk. Net als tijdens afgelopen Memorial Day zullen we 'onze' jongens en meiden thuis moeten herdenken.”

Het gegeven dat het ‘Netherlands American Cemetery and Memorial’ niet kan worden bezocht, hoeft volgens de stichting niet te betekenen dat de aldaar begraven gevallenen niet kunnen worden herdacht: ,,Steek een kaarsje op bij hun foto en herdenk hun ultieme opoffering voor onze vrijheid. Een plekje in het hart betekent evenveel, misschien wel meer dan een bloemetje bij het graf.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu