Kabinet komt met ‘voorraadvergoeding’ voor bepaalde winkeliers

Medewerkers plakken stickers over de sluiting en kerst op het raam van de Bijenkorf in het centrum van Amsterdam, een dag nadat premier Rutte een nieuwe lockdown aankondigde. © ANP

Winkels die dicht moeten, voornamelijk van winkeliers die geen eerste levensbehoeften verkopen, krijgen een speciale voorraadvergoeding bovenop de bestaande steunmaatregelen.

RedactieBron: AD

Dat maakte premier Mark Rutte dinsdag bekend in debat met de Tweede Kamer. Later deze week zal het kabinet hierover meer vertellen. ,,Zij worden onevenredig hard geraakt”, zegt Rutte over deze niet-essentiële winkels. Zij moeten de deuren tot zeker 19 januari sluiten. Deze winkeliers hebben ‘spullen ingekocht en die kunnen ze niet meer verkopen, ook omdat het vaak mode- en seizoensgebonden is’, aldus de premier in het debat. Daardoor daalt de waarde van deze voorraad ook snel.

Lees ook: Essentiële winkel of niet? Maatregel zorgt voor verwarring en onbegrip

Verscheidene partijen hebben aangedrongen op een uitbreiding van de steunpakketten. Ook ondernemersorganisatie MKB Nederland stelde voor desnoods een aparte vergoeding te regelen voor de hardst getroffen bedrijven.

De voorraadvergoeding zal in vorm lijken op de ‘koelkastvergoeding’, zoals de tegemoetkoming werd genoemd die in oktober is aangekondigd voor kroegen, cafés en restaurants. Die moesten half oktober hun deuren al sluiten.

Lees ook: Onduidelijkheid bij bouwmarkten: wel of geen kerstboom te koop?

Er wordt nog gewerkt aan de regeling. Hoeveel het precies zal kosten, moet nog blijken.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal