Vanaf woensdag alle landen op code oranje vanwege ‘grote problemen’ in Nederland

Print
Vanaf woensdag alle landen op code oranje vanwege ‘grote problemen’ in Nederland

Afbeelding: ANP

Het reisadvies voor alle landen gaat woensdag naar oranje. Dat bevestigt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse zaken.

Eerder op de dag vertelde premier Mark Rutte dat het reisadvies voor Aruba en Bonaire wordt aangescherpt. Dat gebeurt niet vanwege de situatie rondom corona op deze eilanden, maar vanwege de „grote problemen” in Nederland, zegt Rutte.

Asociaal

Regeringspartij CDA wil dat het kabinet ingrijpt bij vakantievluchten vanaf Schiphol. Sinds dinsdag geeft het kabinet het ‘dringende advies’ om in ieder geval tot maart niet naar het buitenland te gaan. ,,Maar het lijkt er niet op dat zo’n dringend advies aan iedereen welbesteed is’’, zegt CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma. ,,We zitten niet te wachten op beelden van te volle vertrekhallen.’’ Hij vraagt het kabinet extra maatregelen te nemen en denkt daarbij zelfs aan een vliegverbod.

Premier Rutte zegt dat het kabinet ‘opnieuw in gesprek gaat met de luchtvaartmaatschappijen’. Hij doet een oproep aan reizigers: ,,Als je de komende weken de onbeschaamdheid hebt om op wintersportvakantie te gaan of te gaan vliegen, terwijl je daar geen dringende reden voor hebt, is dat gewoon asociaal. Je moet dat gewoon nu niet doen. Er is niet voor niets een negatief reisadvies.’’

Van een vliegverbod wil hij niet weten. ,,Ja, dat is mogelijk’’, zegt Rutte. ,,Je kunt het nooit helemaal uitsluiten. Maar dat is een ongelofelijk drastische maatregel. Omdat je daarmee de hele burgerluchtvaart plat legt. Dat doet geen enkel land in de Europese Unie.’’

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu