Door een storing misten er duizenden besmettingen

Print
Door een storing misten er duizenden besmettingen

Een medewerker in een coronateststraat, archieffoto. Afbeelding: ANP

Door een storing in de computersystemen van de GGD’s misten er duizenden besmettingen bij de wekelijkse cijfers. In totaal gaat het volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu om ongeveer zesduizend positief getesten. ,,Die komen dus bij de aantallen die we hebben gemeld.’’

De afgelopen zeven dagen zijn er bij het RIVM 58.412 coronabesmettingen geregistreerd. Daar komen dus naar schatting zesduizend besmettingen bij. Daarmee komt het totaal op bijna 65.000. Vorige week was er nog sprake van 43.103 besmettingen.

Lees ook: Zorgbaas: ‘Straks meer coronapatiënten in ziekenhuis dan tijdens laatste piek’

Volgens RIVM-woordvoerder Geert Westerhuis was er sprake van ‘overbelasting van de systemen’. ,,De meldingen komen dan wel binnen, maar die komen er vertraagd uit.’’ De storing zit in het digitale registratiesysteem voor infectieziektebestrijding, genaamd HP Zone. Dat wordt gebruikt door de Gemeentelijke Gezondheidsdiensten (GGD’s).

Extreem

De situatie in de verpleeghuizen en woonzorgcentra is extreem snel verslechterd. In de afgelopen week is er op maar liefst 156 locaties ten minste één besmetting vastgesteld. Dat is een toename van 61 procent ten opzichte van vorige week, toen de teller nog bleef steken op 97 locaties.

Lees ook: Virus verspreidt zich verder: besmettingen afgelopen week met een derde gestegen

RIVM-woordvoerder Westerhuis: ,,Er zijn dus veel meer verpleeghuizen en verzorgingshuizen geraakt, wat geen goed nieuws is, want dan loop je natuurlijk het risico dat het virus zich verder verspreidt.’’ Als je kijkt naar het totaalaantal extra besmette personen in woonzorgcentra en verpleeghuizen, is er sprake van een toename van ongeveer 27 procent: van 1224 naar 1552 personen.

Lees ook: Limburg piekt landelijk met aantal coronabesmettingen

Het is lang niet de eerste storing bij de GGD’en. Door een storing in de database waarin informatie over geteste coronapatiënten wordt opgeslagen, waren eerder ook al belangrijke gegevens van het bron- en contactonderzoek kwijt. Zo was onduidelijk hoeveel kinderen, zorgverleners en leraren afgelopen week besmet raakten. Oorzaak van het probleem was toen de database van CoronIT, het speciaal voor corona opgerichte it-systeem waarin kenmerken worden opgeslagen van positief geteste coronapatiënten.

Epidemioloog Agnetha Hofhuis destijds: ,,Hierdoor hebben we tijdelijk geen zicht op bepaalde gegevens over de besmette personen, bijvoorbeeld of het gaat om kinderen van 0 tot 6 jaar. Dit is een hoofdpijndossier, we balen ervan.’’

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu