Rutte: ‘Asociaal om nog op wintersportvakantie te gaan of in een vliegtuig te stappen’

Print
Rutte: ‘Asociaal om nog op wintersportvakantie te gaan of in een vliegtuig te stappen’

Premier Rutte tijdens het coronadebat. Afbeelding: ANP

Premier Rutte haalt flink uit naar Nederlanders die de komende tijd op vakantie gaan of in het vliegtuig stappen zonder dringende reden. ,,Dat is gewoon asociaal’’, zegt hij. Maar voor een vliegverbod - zoals regeringspartij CDA oppert - voelt hij niets. ,,Dat is een ongelofelijk drastische maatregel.’’

De agenda van de Tweede Kamer werd dinsdag leeggeruimd voor een ingelast coronadebat. Verschillende partijen verwijten Rutte dat hij te laat heeft ingegrepen. Andere Kamerleden vinden dat de huidige lockdown juist te ver gaat.

Lees ook: Vanaf woensdag alle landen op code oranje vanwege ‘grote problemen’ in Nederland

Regeringspartij CDA wil dat het kabinet ingrijpt bij vakantievluchten vanaf Schiphol. Sinds dinsdag geeft het kabinet het ‘dringende advies’ om in ieder geval tot maart niet naar het buitenland te gaan. ,,Maar het lijkt er niet op dat zo’n dringend advies aan iedereen welbesteed is’’, zegt CDA-fractievoorzitter Pieter Heerma. ,,We zitten niet te wachten op beelden van te volle vertrekhallen.’’ Hij vraagt het kabinet extra maatregelen te nemen en denkt daarbij zelfs aan een vliegverbod.

Premier Rutte zegt dat het kabinet ‘opnieuw in gesprek gaat met de luchtvaartmaatschappijen’. Hij doet een oproep aan reizigers: ,,Als je de komende weken de onbeschaamdheid hebt om op wintersportvakantie te gaan of te gaan vliegen, terwijl je daar geen dringende reden voor hebt, is dat gewoon asociaal. Je moet dat gewoon nu niet doen. Er is niet voor niets een negatief reisadvies.’’

Van een vliegverbod wil hij niet weten. ,,Ja, dat is mogelijk’’, zegt Rutte. ,,Je kunt het nooit helemaal uitsluiten. Maar dat is een ongelofelijk drastische maatregel. Omdat je daarmee de hele burgerluchtvaart platlegt. Dat doet geen enkel land in de Europese Unie.’’ Het kabinet gaat wel bekijken wat er gedaan kan worden om het aantal vakantiereizen via Schiphol te minimaliseren.

Basisscholen

Volgens GroenLinks-leider Jesse Klaver is het verkeerd om de basisscholen te sluiten. Hij wil dat het kabinet dat besluit terugdraait. Minister De Jonge zei eerder dat sluiting van het basisonderwijs helpt om ouders meer thuis te laten werken. Klaver is daar boos over. Ook D66-fractievoorzitter Rob Jetten vindt het geen goede reden om de basisscholen dicht te gooien. ,,Om kinderen als levende enkelband in te zetten om thuiswerken af te dwingen, gaat te ver’’, vindt Jetten. De Partij voor de Dieren wil dat alle scholen openblijven.

Premier Rutte is niet van plan de basisscholen te ontzien. Door óók de basisscholen te sluiten, neemt het aantal reisbewegingen fors af, zegt Rutte. Ook wacht het kabinet de effecten van de jaarwisseling af. De verwachting is dat veel mensen elkaar op 31 december - ondanks de regels - zullen opzoeken. Pas na tien dagen wordt duidelijk of dat tot meer besmettingen leidt. Daarom wil Rutte niet eerder dan 12 januari een besluit nemen over de heropening van scholen.

PvdA-leider Lodewijk Asscher en D66’er Jetten vragen om de basisscholen na de jaarwisseling ‘als eerste’ weer te openen: het liefste een week eerder dan 18 januari. De twee dienden een motie in om te bekijken of het basisonderwijs én de kinderopvang al op 11 januari weer geopend kunnen worden. Premier Rutte zegt te willen bekijken of dat mogelijk is.

‘Geen hazenpeper’

,,Ik had met Kerst ook liever met mijn hele familie aan de hazenpeper gezeten, zoals elk jaar’’, zegt VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff. ,,Maar het zit er dit jaar niet in.’’ Volgens de VVD’er moet deze lockdown worden gebruikt ‘om ons voor te bereiden op de periode erna’. Hij stelt dat het kabinet niet te laat is met deze lockdown, zoals PvdA’er Asscher vindt. ,,Dit is het moment om het te doen, omdat het anders wél een probleem wordt’’, aldus Dijkhoff.

Winkels

,,Het sluiten van de winkels is een oneerlijke en overbodige maatregel’’, vindt PVV-leider Geert Wilders. ,,Dit is echt onnodig. Het gros van de winkeliers houdt zich keurig aan de coronaregels. Sluiting helpt helemaal niet in de bestrijding van het virus.’’ Volgens Wilders klopt het beeld van ‘overvolle winkelstraten’ niet, hij stelt dat de meeste besmettingen thuis plaatsvinden. De PVV-leider roept het kabinet daarom op de detailhandel én de horeca te heropenen.

Premier Rutte

Volgens Rutte zou het ‘onverantwoord’ zijn om de horeca en niet-noodzakelijke winkels te openen. ,,Je kunt niet de zorg overeind houden én de horeca en de winkels openhouden’’, aldus de premier.

De fractievoorzitters in de Kamer werden maandagmiddag al geïnformeerd over de lockdown, tijdens een besloten bijeenkomst met Rutte en De Jonge. Volgens een aanwezige was de sfeer ‘gelaten’. Een ruime meerderheid in het parlement steunt de lockdown. Alleen Forum voor Democratie is fel gekant tegen vrijwel álle coronamaatregelen: die partij diende dinsdagavond een motie van wantrouwen in tegen het kabinet. Daarover wordt later deze week gestemd.

Lees ook: Kabinet komt met ‘voorraadvergoeding’ voor bepaalde winkeliers

Voorraadvergoeding

Het kabinet belooft dat winkels, die dinsdag hun deuren hebben moeten sluiten, een eenmalige vergoeding krijgen voor de voorraad die zij niet meer kunnen verkopen. Eerder kreeg de horeca ook al een eenmalige vergoeding voor etenswaren die zij niet meer konden serveren. Het ging om een bedrag van gemiddeld 2500 euro. De nieuwe regeling voor winkels moet het kabinet nog uitwerken. Alleen winkels die geen voedsel verkopen, komen voor de uitkering in aanmerking, zo zegt premier Rutte.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu