Digitale testbewijzen moeten evenementen weer mogelijk maken

Print
Digitale testbewijzen moeten evenementen weer mogelijk maken

Afbeelding: ANP

Er komt mogelijk een digitaal testbewijs om evenementen veilig plaats te kunnen laten vinden. De afgelopen week is er een praktijktoets uitgevoerd om geverifieerde uitslagen van coronatesten uit te kunnen geven. Deze digitale testuitslagen zouden in de toekomst kunnen worden ingezet bij de controle van evenementen, waardoor onder meer de 1,5 metermaatregel kan worden losgelaten omdat alle bezoekers vlak voor een evenement negatief getest zijn.

De toets is uitgevoerd door Stichting uNLock en Fieldlab Evenementen, initiatieven die vanuit de evenementensector zijn opgezet naar aanleiding van de uitbraak van het coronavirus en de gevolgen voor de evenementenbranche. In samenwerking met kennisinstellingen doet Fieldlab Evenementen onderzoek naar oplossingen om evenementen weer veilig plaats te laten vinden, mede ondersteund door de overheid.

Lees ook: Hoe het kabinet in één week naar totale lockdown greep: ‘Jaap belde Rutte: het gaat niet goed’

Met de digitale testbewijzen kan de uitslag van een coronatest worden gekoppeld aan de identiteit van een persoon - de gegevens worden in een ‘persoonlijke datakluis’ op de telefoon van de betreffende persoon bewaard. Bij de toegangscontrole kan de persoon de testresultaten laten zien en de organisatie kan deze op echtheid toetsen. Zo kan fraude met testuitslagen worden voorkomen.

De regering heeft toestemming gegeven voor het organiseren van een paar pilotevenementen in januari, die ondanks de strengere maatregelen die deze week zijn ingevoerd toch mogen doorgaan. Bij een theatervoorstelling, congres en twee voetbalwedstrijden gaat Fieldlab Evenementen onderzoeken of het systeem in de praktijk werkt.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu