Geen publieke vieringen op kerstavond in de Rooms-Katholieke kerken

Print
Geen publieke vieringen op kerstavond in de Rooms-Katholieke kerken

Afbeelding: Lé Giesen

In de Rooms-Katholieke kerken zijn dit jaar op kerstavond geen publieke vieringen, zoals de nachtmis. De Nederlandse bisschoppenconferentie heeft daartoe besloten, zo meldt een woordvoerster van de Rooms-Katholiek Kerkgenootschap (RKK).

Het betekent dat er tussen donderdag 24 december 17.00 uur en vrijdag 25 december 07.00 uur in het geheel geen publieke vieringen worden gehouden.

De bisschoppen willen in deze periode van lockdown een beweging van veel mensen tegelijk voorkomen.

„Juist de vieringen op kerstavond en in de kerstnacht worden doorgaans door veel mensen bezocht. Het besluit om op kerstavond en in de kerstnacht geen publieke vieringen te laten plaatsvinden, nemen de bisschoppen met pijn in het hart”, zo luidt de verklaring.

De missen en andere vieringen op eerste en tweede kerstdag kunnen wel doorgaan, zij het met een maximum van dertig personen exclusief bedienaren, medewerkers en zangers. Daarbij geldt het huidige advies om een mondkapje te dragen, dat alleen af mag bij het ontvangen van de Heilige Communie. De bisschoppen benadrukken ook tijdens de kerstvieringen niet te zingen, op maximaal vier koorzangers na.

De bisschoppen melden ook dat speciale kerstactiviteiten binnen of buiten de kerk niet zijn toegestaan. Zij willen voorkomen dat groepen naar de kerk komen om bijvoorbeeld de kerststal te bezoeken. Individuele kerkbezoeken voor gebed of het branden van een kaars blijven wel mogelijk.

Welke gevolgen deze maatregel heeft voor de geplande Drive-in-Nachtmis op het Pinkpopterrein in Landgraaf is op dit moment nog niet bekend, laat het bisdom Roermond weten.

Ondanks de beperkingen roepen de bisschoppen op om Kerstmis wel te vieren. Dat kan veelal via livestreams vanuit de plaatselijke parochies en via televisie.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu