Kerstmenu van Janneke Philippi: Dessert van citroen-mascarponemousse met amaretti

Kerstmenu van Janneke Philippi: Dessert van citroen-mascarponemousse met amaretti

Afbeelding: Studio Philippi

Het is alweer de laatste week van ons driegangen­kerstmenu. Na de omgekeerde vijgentaartjes en rosbief met rucolapesto van afgelopen twee weken sluiten we vandaag af met het dessert.

Wat maakt een nagerecht een feestelijk dessert? Tijdens testdagen testen we alle recepten uitgebreid, soms tot wel vier keer toe. Wanneer zowel de smaak als de presentatie op veel ooh’s en aah’s kan rekenen, weet ik genoeg.

Citroen-mascarponemousse met amaretti

Bereidingsduur: 25 minuten + 2 uur wachten

Voor 4 personen

Ingrediënten

2 blaadjes gelatine

2 citroenen

75 gram suiker

60 gram amaretti (Italiaanse amandelkoekjes)

1 bakje mascarpone(250 gram)

50 ml slagroom

4 kookringen van 7 cm ø, bakpapier, mixer

Bereiding

Een fris moussetaartje is altijd goed. Je kunt er alle kanten mee op. Vervang de citroen gerust door sinaasappel en de amaretti door bitterkoekjes. Aan de citroensiroop kun je nog 2-3 eetlepels limoncello toevoegen. Voor deze taartjes gebruik ik kookringen die bij kookwinkels en online verkrijgbaar zijn. Behalve dat ze stevigheid geven aan desserts, kun je ze ook gebruiken voor het bouwen van een mooi torentje van salade of puree, of het uitsteken van (blader)deeg. Mocht je geen kookringen hebben, maak de mousses dan in een wijnglas.

1. Bekleed de binnenkant van de kookringen met een reep bakpapier. Laat het papier uitsteken: de mousses worden hoger dan de kookringen. Week de gelatine 5 minuten in een kom met ruim koud water. Boen 1 citroen schoon en rasp de gele schil eraf. Pers beide citroenen uit. Breng de citroenrasp met het sap en de suiker in een steelpan tegen de kook. Roer tot de suiker is opgelost.

2. Neem de pan van het vuur en los de goed uitgeknepen gelatine al roerende op in de hete citroensiroop. Laat de siroop tot kamertemperatuur afkoelen.

Klik hier voor het voorgerecht van Janneke Philippi’s kerstmenu

3. Breek intussen de amaretti in grove stukjes. Zet de kookringen op een plat bord. Maak in elke ring een bodempje van de stukjes amaretti, maar bewaar nog wat voor de garnering.

4. Klop met de mixer de mascarpone met de slagroom tot een dikke, romige crème. Klop de citroensiroop er in een dun straaltje door. Schenk de mousse op de amaretti en zet minstens 2 uur in de koelkast om op te stijven.

Klik hier voor het hoofdgerecht van Janneke Philippi’s kerstmenu

5. Zet de mousses op 4 borden. Verwijder de kookringen en het bakpapier en verkruimel de rest van de amarettistukjes erboven.

Janneke Philippi is foodstyliste en kookboekenauteur - www.jannekephilippi.nl

Dit recept komt uit het onlangs i.s.m. Delicious Magazine verschenen kookboek Simpel & Snel.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu