Jaarlijkse voettocht van Roermond naar oorlogsmonument bij de Duitse grens afgelast

Print
Jaarlijkse voettocht van Roermond naar oorlogsmonument bij de Duitse grens afgelast

De voettocht naar de Luzenkamp, hier op archiefbeeld, gaat dit jaar niet door. Afbeelding: Archief De Limburger/René Corten

Merum / Swalmen / Roermond / Asenray / Boukoul / Einde / Herten / Ool / Asselt -

De jaarlijkse voettocht van Roermond naar een oorlogsmonument bij de Duitse grens gaat dit jaar niet door. Dat heeft het Comité Voettocht 30 december besloten.

Het comité organiseert jaarlijks op 30 december een voettocht naar het monument op de Luzenkamp bij de Nederlands-Duitse grensovergang Maalbroek/Elmpt ter nagedachtenis aan dertien Roermondenaren en een Poolse dwangarbeider die in de nacht van 26 op 27 december 1944 door de Duitsers op die plek werden gefusilleerd. Ook is de tocht ter herinnering aan de bijna drieduizend Roermondse jongens en mannen die op 30 december 1944 gedeporteerd werden naar Duitsland en diegenen die de deportatie niet hebben overleefd.

Lees ook: Met 3000 man te voet naar Duitsland: herinneringen aan een barre tocht

„In verband met de beperkingen ten gevolge van de Corona pandemie hebben wij als comité helaas moeten besluiten dat deze voettocht dit jaar geen doorgang kan vinden. Ook de herdenking bij het monument op de Luzenkamp gaat dientengevolge niet door”, schrijft voorzitter Victor Cillekens.

Wel zal op een andere manier bij de gruwelijkheden uit 1944 worden stilgestaan. De burgemeester van de gemeente Niederkrüchten, de gemeente Roermond en Cillekens zullen op een nader te bepalen tijdstip, rekening houdend met de dan geldende coronaregels, een bloemenkrans leggen bij het monument op de Luzenkamp. Het comité zal zorgen dat voor de kranslegging 14 kaarsjes zullen branden ter nagedachtenis aan de gefusilleerde jongens en mannen.

De hoop is dat de voettocht in december 2021 weer gewoon plaats kan vinden.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu