Van levenslang tot 4 jaar cel voor medeplichtigen aanslag tijdschrift Charlie Hebdo

Een schets van de Frans-Turkse hoofdverdachte Ali Riza Polat.© AFP

Veertien medeplichtigen van de aanslagen begin 2015 op het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo en een koosjere supermarkt zijn veroordeeld tot celstraffen van levenslang tot vier jaar. De drie hoofddaders van de radicaalislamitische terreur waren kort na de aanslagen door de politie doodgeschoten.

Redactie

De aanslagen, met name die tegen de redactie van het blad, leidden tot een golf van verontwaardiging en protesten in binnen- en buitenland. Bij Charlie Hebdo werden twaalf mensen gedood. In totaal vielen er zeventien doden. Van de veertien veroordeelden zijn er drie nog steeds voortvluchtig.

Broers

De aanslag tegen Charlie Hebdo vond plaats op 7 januari 2015. De broers Saïd en Chérif Kouachi vermoordden twaalf personen, onder wie de bekende tekenaars Cabu en Wolinski, en sloegen op de vlucht. De dag erna doodde Amédy Coulibaly een politieagente in Montrouge, in de buurt van Parijs. Nog een dag later schoot hij vier mannen dood, allen Joden, tijdens een gijzeling in de winkel Hyper Cacher in het oosten van Parijs.

Lees ook: Overlevende Charlie Hebdo: ‘Dode lichamen lagen over elkaar heen’

De politie schakelde Coulibaly ter plaatse uit. De broers Kouachi werden door de politie neergeschoten in een drukkerij in Dammartin-en-Goële (Seine-et-Marne), waar ze zich verscholen hadden.

Logistiek hulp

Tijdens het proces, dat 3,5 maand geleden van start ging, moesten veertien verdachten zich verantwoorden voor hun aandeel. Ze worden ervan verdacht in meer of mindere mate logistieke hulp geboden te hebben aan de broers Kouachi en aan Coulibaly.

Het Openbaar Ministerie heeft levenslang geëist voor de Frans-Turkse hoofdverdachte Ali Riza Polat, wegens medeplichtigheid aan terreurfeiten. Hij wordt ervan verdacht een centrale rol te hebben gespeeld bij de voorbereidingen van de aanslagen. Hij zou het terroristische trio ook van wapens hebben voorzien.

Twee Belgen uit Charleroi

Ook tegen de andere verdachten zijn lange gevangenisstraffen geëist. Zij staan voornamelijk terecht wegens ‘terroristische criminele bendevorming’. Onder hen ook twee Belgen, uit de regio Charleroi, Michel Catino en Metin Karasular. Tegen hen en de twee anderen die genoemd werden, worden straffen van vijftien tot achttien jaar cel gevraagd.

Drie verdachten worden bij verstek berecht. Onder hen bevindt zich Mohamed Belhoucine, tegen wie ook levenslang is geëist, en zijn broer Mehdi, die twintig jaar cel riskeert. Ook Coulibaly’s vriendin Hayat Boumeddiene is nog altijd voortvluchtig. Haar hangt een gevangenisstraf van dertig jaar boven het hoofd.