Verkeersdrukte nam dinsdag af, maar minder dan bij lockdown maart

Print
Verkeersdrukte nam dinsdag af, maar minder dan bij lockdown maart

Afbeelding: ANP

De verkeersdrukte nam af op dinsdag, de eerste dag van de lockdown, maar lang niet zo veel als tijdens de eerste lockdown in maart. Dat meldt de Nationale Databank Wegverkeersgegevens (NDW). Met name op de snelwegen rijden minder auto’s.

Afgelopen dinsdag was het aantal auto’s op de snelweg 18 procent lager dan begin maart, toen er nog geen coronamaatregelen van kracht waren. In de weken voor de nieuwe lockdown was het telkens nog 15 procent rustiger op dinsdag.

Nederlanders pakten ook al minder de auto nadat de gedeeltelijke lockdown half oktober was afgekondigd en dat effect lijkt nu iets versterkt. Het was deze dinsdag nog wel drukker op de weg dan eind maart, toen de ‘intelligente lockdown’ was afgekondigd vanwege de eerste coronagolf. De drukte op de snelwegen was destijds bijna gehalveerd.

Bekijk hier de actuele verkeersinformatie

De verkeersdrukte tijdens de spitsuren is sneller afgenomen dan gemiddeld, met ongeveer een kwart vergeleken met begin maart. In de avonduren is een nog sterkere daling te zien. Dat is volgens de NDW mogelijk het gevolg van maatregelen en oproepen om het aantal sociale en recreatieve verplaatsingen te beperken.

Met name in het noordelijke deel van de Randstad is te merken dat de verkeersdrukte is afgenomen. In Groningen, Drenthe, Twente en Zeeuws-Vlaanderen lijken de beperkende maatregelen de minste invloed te hebben.

Op de regionale wegen is het verkeer ook afgenomen, maar wel minder dan op de snelweg. „Dat zou een indicatie kunnen zijn dat korte afstandsverplaatsingen minder worden geraakt door de maatregelen dan lange”, schrijft een onderzoeker van de NDW hierover.