‘Een derde van de Nederlanders heeft spijt van kleine spaarpot’

Print
‘Een derde van de Nederlanders heeft spijt van kleine spaarpot’

Afbeelding: ANP XTRA

Ruim een derde van de Nederlanders heeft nu spijt de afgelopen jaren niet meer geld achter de hand te hebben gehouden om op terug te vallen bij onverwachte gebeurtenissen.

Dat meldt platform Wijzer in geldzaken op basis van een onderzoek onder meer dan duizend Nederlanders. Bij jongeren tot en met 34 jaar zegt meer dan de helft liever meer te hebben gespaard om de coronacrisis het hoofd te kunnen bieden.

Werkloosheid

Als werkloosheid en faillissementen volgend jaar oplopen, denkt 22 procent van de Nederlanders die nu nog een baan of eigen zaak heeft daar financieel slecht op voorbereid te zijn. Een derde denkt juist goed voorbereid te zijn op werkloosheid of een faillissement als gevolg van de coronacrisis.

Het aantal Nederlanders dat het belangrijk vindt om goede financiële voornemens te hebben, ligt dit jaar met 65 procent iets hoger dan twee jaar geleden. Toen vond 55 procent van de Nederlanders dat belangrijk. De meest genoemde goede voornemens zijn sparen voor een buffer en minder onnodige uitgaven doen.

Kosten

Ook leggen iets meer mensen geld opzij (83 procent) dan twee jaar geleden (78 procent). Toch heeft nog steeds een substantieel deel van de Nederlanders niet genoeg gespaard om 2000 euro op te kunnen brengen als ze volgende maand te maken krijgen met onverwachte kosten. Dat percentage schommelt al enkele jaren rond de 30 procent.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu