CDA wil dat kerkklokken het nieuwe jaar inluiden

Print
CDA wil dat kerkklokken het nieuwe jaar inluiden

Afbeelding: Getty Images/iStockphoto

Het CDA roept alle kerken in Nederland op het nieuwe jaar in te luiden door de kerkklokken te laten beieren om middernacht in de oudejaarsnacht. In een filmpje op sociale media doet Kamerlid Chris van Dam deze oproep, onder de hashtag #nietalleen.

„Het CDA roept alle kerken in Nederland op om oudejaarsnacht om 00.00 uur de kerkklokken te laten klinken. Niet alleen als subtiel alternatief voor het vuurwerk dat dit jaar niet mag worden afgestoken, maar ook als teken van verbondenheid tussen al die Nederlanders in deze moeilijke tijd. In het bijzonder voor hen die alléén de oudejaarsnacht moeten doormaken. Niet alleen!”

De oproep kan alvast op steun rekenen van ChristenUnie-voorman Gert-Jan Segers. „Laat het luiden van de kerkklokken een onderstreping zijn van de boodschap van de kerken aan iedereen die het in deze pittige tijd nodig heeft om te horen: je bent niet alleen”, schrijft hij op Twitter.

De Rooms-Katholieke kerken (RKK) lieten woensdag al weten dat de „op een aantal plaatsen bestaande traditie om op oudejaarsavond om 24.00 uur de kerklokken te luiden, wordt voortgezet”. De RKK meldde het in een verklaring waarin werd aangekondigd dat in katholieke kerken geen nachtmis zal zijn wegens het coronavirus.

Lees ook: Geen publieke vieringen op kerstavond in de Rooms-Katholieke kerken

De RKK laat het al dan niet luiden wel over aan individuele kerken. „Om praktische redenen”, aldus een woordvoerster, die erbij zegt dat het luiden vooral is bedoeld voor onderlinge verbondenheid en niet als alternatief voor vuurwerk.

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) steunt het initiatief van harte en roept de aangesloten kerken op gehoor te geven aan de oproep. „Het is een sympathiek initiatief van het CDA, het raakt aan oude tradities”, zegt een woordvoerster. Volgens haar heeft de directeur van de dienstenorganisatie van de PKN de steun persoonlijk aan CDA-Kamerlid Chris van Dam toegezegd.