Twee ME’ers nog altijd thuis na zwartepietenrellen; dertig verdachten en twintig aanhoudingen

Print
Twee ME’ers nog altijd thuis na zwartepietenrellen; dertig verdachten en twintig aanhoudingen

Afbeelding: Johannes Timmermans

Maastricht / Itteren -

In ieder geval dertig tegendemonstranten hebben op 15 november strafbare feiten gepleegd tijdens de gewelddadige confrontatie met aanhangers van Kick Out Zwarte Piet in Maastricht. Een aantal van hen is al aangehouden.

De politie heeft de afgelopen weken uitgebreid onderzoek gedaan naar wie er betrokken geweest zijn bij de ongeregeldheden die uitbraken toen bijna duizend tegendemonstranten zich tegen de betogers van Kick Out Zwarte Piet (KOZP), de politie en de ME keerden. Onder meer camerabeelden van Stadstoezicht hebben daarbij een grote rol gespeeld.

Lees ook: Reconstructie protestacties: zwartepieten in Maastricht en Venlo

Aan de hand van de beelden concludeert de politie dat in ieder geval 30 tegendemonstranten één of meerdere strafbare feiten hebben gepleegd. In 26 gevallen gaat het om ‘lichte feiten’ zoals baldadigheid en het gooien van blikjes en eieren. De andere 4 personen worden verdacht van ernstiger vergrijpen: openlijke geweldpleging en poging tot zware mishandeling. Van 3 van hen heeft de politie de identiteit weten te achterhalen. Ze zijn aangehouden en zullen zich binnenkort voor de rechter moeten verantwoorden.

Van de overige verdachten zijn er inmiddels 17 herkend, aangehouden, verhoord en weer vrijgelaten in afwachting van vervolging. In 5 gevallen ging het om minderjarigen. Het onderzoek gaat de komende tijd onverminderd verder. De politie gaat ervan uit dat er nog meer aanhoudingen zullen volgen.

Lees ook: Man (19) veroordeeld voor bespugen agent bij Zwarte Piet-demonstratie Maastricht

Afstand

Enkele tientallen aanhangers van KOZP waren naar Maastricht gekomen omdat de stad niet openlijk afstand heeft genomen van Zwarte Piet. Burgemeester Annemarie Penn-te Strake meent dat het gaat om een maatschappelijke discussie en dat een stadsbestuur daarin geen rol heeft. Een grote groep tegendemonstranten probeerde de betogers de binnenstad uit te jagen.

Toen de confrontatie grimmig werd en uit de hand begon te lopen, grepen de politie en de ME in. Een deel van de tegendemonstranten keerde zich daarop tegen de handhavers. Een aantal ME’rs raakte gewond toen ze gericht werd bekogeld met zwaar vuurwerk. In 2 gevallen waren de verwondingen dermate ernstig dat die ME’ers nog altijd niet voldoende hersteld zijn om weer aan het werk te kunnen.

Op de dag zelf werden 5 relschoppers aangehouden. Omdat sommige vergrijpen in verband met het coronavirus tijdelijk via het snelrecht kunnen worden aangepakt, is 1 van hen al berecht: een 19-jarige man kreeg 4 weken voorwaardelijke jeugddetentie en een taakstraf van 30 uur opgelegd omdat hij bedreigingen uitte en een agent in het gezicht probeerde te spugen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu