Europa gaat vanaf 27 december vaccineren, onduidelijk of dat ook voor Nederland geldt

Print
Europa gaat vanaf 27 december vaccineren, onduidelijk of dat ook voor Nederland geldt

Ursula von der Leyen Afbeelding: Hollandse Hoogte / AFP

Het inenten met het eerste coronavaccin begint in de hele Europese Unie op 27, 28 en 29 december. Dat zegt voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie. ,,We beschermen onze burgers samen”, twittert ze.

EU-landen gaan zelf over hun vaccinatiecampagne, maar willen graag samen optrekken. De Europese Commissie heeft namens alle lidstaten dan ook zes coronavaccins gemeenschappelijk aangekocht. Elk land krijgt daarvan zijn deel, op basis van bevolkingsaantal.

Het eerste vaccin dat beschikbaar komt, is dat van Pfizer en BioNTech. Het is de verwachting dat de Europese geneesmiddelenautoriteit EMA dat vaccin aanstaande maandag goedkeurt.

Nederland

Of de boodschap van Von der Leyen betekent dat ook Nederland voor het einde van dit jaar begint met vaccineren, is nog maar de vraag. Het ministerie van Volksgezondheid kan daar in een eerste reactie nog niets over zeggen. Dinsdag benadrukte coronaminister Hugo de Jonge dat het vaccineren ‘niet valt of staat met een week eerder beginnen’, maar wel met een veilig en zorgvuldig verloop.

Lees ook: Vaccinatie in Nederland pas volgend jaar omdat ICT-systemen niet op orde zijn

Minister De Jonge heeft altijd gezegd dat er pas in 2021 begonnen kan worden met vaccinaties. Een paar weken terug noemde hij de datum van 4 januari, maar later bleek twijfelachtig of dat gehaald zou worden. Vandaag meldde deze site dat het ICT-systeem van de GGD een van de bottlenecks is. Dat zal niet opeens veranderd zijn door de aankondiging van Von der Leyen.

Kritiek

Dat andere landen al verder lijken met de voorbereidingen voor grootschalige vaccinatie dan Nederland, leidde al tot de nodige kritiek, onder meer van Kamerleden en vakbond CNV.

Als Nederland begint met vaccineren, is waarschijnlijk alleen het vaccin van Pfizer en BioNTech beschikbaar. De eerste lading die ons land krijgt, bestaat volgens de laatste stand van zaken uit ruim 500.000 doses. Daarmee kunnen zo’n 250.000 mensen worden gevaccineerd. De eerste Pfizer-vaccins zijn gereserveerd voor personeel van verzorgingstehuizen en instellingen voor verstandelijk beperkten.

Europa gaat vanaf 27 december vaccineren, onduidelijk of dat ook voor Nederland geldt
Foto: ANP

Vaccins

Behalve het vaccin van Pfizer-BioNTech, heeft de Europese Commissie nog vijf vaccins gekocht. In verwachte volgorde van levering - mits ze worden goedgekeurd - zijn dat: Moderna, AstraZeneca, Janssen, CureVac en Sanofi. Nederland krijgt ook zijn deel van al deze vaccins. In het eerste halfjaar van 2021 verwacht het kabinet al 22 miljoen doses, goed voor de vaccinatie van ruim 10 miljoen Nederlanders.

Donderdag werd bekend dat er een principe-akkoord is over een zevende vaccin: van de vaccinkandidaat van Novavax, een Amerikaanse farmaceut, zijn door de Europese Commissie 100 miljoen doses besteld, met een opties voor nog eens 100 miljoen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu