Sporttribunaal oordeelt: Russen missen Olympische Spelen 2021 en WK voetbal 2022 definitief

Print
Sporttribunaal oordeelt: Russen missen Olympische Spelen 2021 en WK voetbal 2022 definitief

Het Russische nationale voetbalelftal is niet welkom op het WK 2022 in Qatar. Afbeelding: AFP

Het Court of Arbitration for Sport (CAS) heeft de schorsing van Rusland voor alle grote sportevenementen teruggebracht tot twee jaar. Aanvankelijk kregen de Russen een schorsing van vier jaar opgelegd door het World Anti-Doping Agency (WADA).

Hoewel het CAS dus een mildere straf heeft opgelegd, zijn de consequenties voor Russische atleten enorm. Zo zijn er geen Russen welkom op de Olympische Spelen in Tokio in 2021 en zijn ook de Paralympische Spelen verboden terrein voor atleten uit het land.

Daarnaast is de nationale voetbalploeg van Rusland niet welkom op het WK 2022, dat wordt gehouden in Qatar. Het CAS benadrukt in haar uitspraak dat het halveren van de schorsing ‘zeker niet betekent dat het wel meeviel’ met wat de Russen in het verleden hebben gedaan.

De Russische atleten worden uitgesloten van de grote sportevenementen vanwege een omvangrijk dopingschandaal in het land. Tientallen tot honderden Russen gebruikten doping tijdens (inter)nationale sportevenementen en veel bonden, officials en overheidsfunctionarissen waren daarvan op de hoogte.

Neutrale vlag

Het is nog onduidelijk of er uitzonderingen gemaakt gaan worden voor bepaalde sporters uit Rusland die kunnen aantonen nooit deel uitgemaakt te hebben van het dopingnetwerk. Mogelijk kunnen zij onder neutrale vlag alsnog deelnemen aan de Olympische en Paralympische Spelen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu