Zo doen Limburgse artiesten het in de Top 2000

 © Archief De Limburger

Floor Jansen (Beegden) is de hoogste genoteerde Limburgse artiest in de Top 2000 van dit jaar. Ze staat met haar duet The Phantom of the Opera met Henk Poort, uit het programma De beste zangers, op nummer 105 dit jaar. Jansen duikt trouwens nog twee keer op met werk van haar band Nightwish.

Rowwen Hèze (America) staat met acht nummers in de lijst, November is op nummer 267 hun hoogste notering. Het liedje ’t Roeie Klied van de band duikt voor het eerst op: op nummer 1969.

Lex Uiting (Venlo) maakt met zijn Nao ’t Zuuje weer een fikse sprong in de lijst, hij stijgt 221 plaatsen naar nummer 405 dit jaar. Gé Reinders (Roermond) vinden we met zijn Blaosmuziek op nummer 1105. Ook Neet oét Lottum maakt met Hald Mich ’s Vas een forse sprong, het stijgt maar liefst 165 plaatsen en staat nu op nummer 563.

DI-RECT is dit jaar de hoogste nieuwe binnenkomer in de NPO Radio 2 Top 2000. Hun hit Soldier On maakt op het randje van de top tien het debuut en komt binnen op plaats 12. Het levert de band een Top 2000 Award op, zo werd donderdagmiddag bekend in de middagshow De Wild in de Middag.

DI-RECT. © NPO Radio 2

Radio 2 zet met de Top 2000 Award sinds 2018 jaarlijks een Nederlandse artiest of band extra in de schijnwerpers. Vorig jaar werd de prijs uitgedeeld aan Danny Vera, die destijds met Roller Coaster de hoogste binnenkomer ooit was op plaats 4, en Davina Michelle kreeg de award twee jaar geleden. Zij was toen de hoogste nieuwe Nederlandse binnenkomer met Duurt Te Lang op positie 477.

Zo’n hoge entree als DI-RECT nu maakt is in de voorgaande 21 edities zelden voorgekomen. Slechts vijf platen wisten nog hoger binnen te komen: Guns N’ Roses met November Rain (op 10 in 2000), Coldplay met Viva La Vida (op 11 in 2009), Adele met Someone Like You (op 6 in 2011), Danny Vera met Roller Coaster (op 4 in 2019) en Normaal met De Boer Dat Is De Keerl (op 9 in 2019).

De gehele Top 2000 werd donderdagmiddag bekend. Eerder werd al duidelijk dat Danny Vera de nieuwe lijstaanvoerder is. Hij stoot Queen’s Bohemian Rhapsody van de troon.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal