CBS: sterfte blijft hoog, in tweede golf al 5300 meer doden dan verwacht

Print
CBS: sterfte blijft hoog, in tweede golf al 5300 meer doden dan verwacht

Afbeelding: ANP

Nog steeds sterven in Nederland fors meer mensen dan verwacht voor deze periode. In de week van 7 tot en met 13 december waren het er 3571. Dat zijn er 77 meer dan een week eerder, toen 3494 mensen overleden. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek.

Vergeleken met een ‘normale’ week in december zijn het er ongeveer 450 meer. De cijfers zijn gebaseerd op een voorlopige schatting. In de winter ligt het aantal overledenen altijd hoger dan in andere jaargetijden, maar niet zo veel als nu. Het coronavirus lijkt de belangrijkste verklaring voor de sterftegolf. In de eerste twaalf weken van de tweede golf overleden 5300 mensen meer dan je in deze periode zou verwachten.

Tijdens de eerste golf was de oversterfte bijna 9000. Nader onderzoek van het CBS naar de exacte doodsoorzaak leerde achteraf dat het coronavirus in het eerste half jaar aan ongeveer 10.000 Nederlanders het leven kostte, en deze oversterfte dus volledig verklaart.

CBS: sterfte blijft hoog, in tweede golf al 5300 meer doden dan verwacht
Het aantal sterfgevallen over de afgelopen tien jaar, met het huidige jaar in de rode lijn. Foto: AD/CBS

Verzorgingshuizen

Opvallend is dat de laatste week de sterfte onder bewoners van verzorgingshuizen toeneemt, terwijl in de overige bevolking juist sprake is van een afname. Tijdens de tweede golf was de oversterfte onder bewoners van zorginstellingen 2500 mensen. Tijdens de eerste golf waren dat er naar schatting 5200.

De verhoogde sterfte is bij alle leeftijdsgroepen te zien, maar veruit het sterkst bij de oudere leeftijdscategorieën. Onder 80-plussers overleden de afgelopen week naar schatting 2000 mensen, 254 meer dan verwacht. Er overleden 1100 mensen van 65 tot 80 jaar, dat waren er zo’n 179 meer dan verwacht. De oversterfte onder mensen jonger dan 65 jaar was 450, 38 meer dan verwacht.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu