Biden nomineert vrouw van inheemse afkomst als minister

Print
Biden nomineert vrouw van inheemse afkomst als minister

Congreslid Deb Haaland, die door toekomstig Amerikaans president Joe Biden is genomineerd als minister van Binnenlandse Zaken. Afbeelding: AFP

De toekomstig Amerikaanse president Joe Biden heeft Congreslid Deb Haaland genomineerd als minister van Binnenlandse Zaken, bevestigt het kantoor van Bidens transitieteam.

De benoeming van de parlementariër uit de staat New Mexico tot minister van Binnenlandse Zaken zou een grote symbolische waarde hebben omdat ze van inheemse afkomst is en omdat het ministerie van Binnenlandse Zaken grotendeels gaat over de betrekkingen met de indianenvolkeren, en het beheer van federaal land en nationale parken. Het zou voor het eerst zijn dat het ministerie geleid wordt door een minister van inheemse afkomst.

Lees ook: Voormalige first ladies nemen het op voor Jill Biden na denigrerend opiniestuk

De 60-jarige Haaland maakt deel uit van de Pueblo of Laguna-stam, die leeft in een reservaat op zo’n 70 kilometer ten westen van de stad Albuquerque in New Mexico. Haaland is een van de eerste twee inheemse Amerikanen die in 2018 in het Huis van Afgevaardigden werden gekozen.

De inheemse stem speelde een grote rol in Bidens verkiezingsoverwinning in de zuidwestelijke staat Arizona.

Biden nomineerde donderdag ook de voormalige leider van milieutoezichthouder Environmental Protection Agency (EPA), Gina McCarthy, om een nieuwe taskforce te gaan leiden die zich richt op de bestrijding van de klimaatverandering.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu