Alsnog griepprik voor gezonde zestiger

Print
Alsnog griepprik voor gezonde zestiger

Afbeelding: ANP

Gezonde mensen van 60 tot en met 69 jaar kunnen alsnog een griepprik halen bij hun huisarts. Eerdere tekorten aan dit vaccin zijn inmiddels weggewerkt.

Eind oktober verzocht het kabinet gezonde mensen van 60 tot en met 69 jaar juist even niet in te gaan op de uitnodiging voor de jaarlijkse griepprik, vanwege te weinig beschikbare vaccins.

,,Voldoende mensen hebben gehoor gegeven aan deze oproep”, aldus het RIVM. ,,Daardoor waren er genoeg griepprikken voor mensen boven de 70 jaar en mensen met een medische indicatie.”

Sterker nog: nu deze mensen een griepprik hebben ontvangen, is duidelijk geworden dat er nog griepprikken over zijn. Daarnaast heeft het RIVM extra griepprikken kunnen inkopen, laat het instituut weten.

Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid), die gaat over gezondheidspreventie, is blij met deze ontwikkeling. ,,Bij elkaar moet dat voldoende zijn om heel veel gezonde zestigers alsnog het vaccin aan te bieden.” De bewindsman ‘baalde’ dat hij - ondanks de grote voorraad - deze groep eerst moest oproepen om de griepprik voorlopig even niet te halen.

Anderhalvemetersamenleving

De jaarlijkse griepgolf is waarschijnlijk beperkt dit jaar omdat de anderhalvemetersamenleving ook effect heeft op de verspreiding van griep. Blokhuis: ,,Maar griep blijft een ernstige ziekte dus elk geval dat we kunnen voorkomen, is mooi meegenomen. Zeker in deze coronatijd.”

Mensen van 60 tot en met 69 jaar zonder medische aandoening kunnen zich melden bij de huisarts als zij alsnog een griepprik willen. Die wordt dan besteld bij het RIVM.

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) liet eerder deze maand al weten dat artsen voorbereidingen konden treffen om gezonde zestigers alsnog in te enten. Nu is daar daadwerkelijk groen licht voor gegeven.

In totaal krijgen ongeveer 6 miljoen mensen jaarlijks een uitnodiging om de griepprik te halen.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu