Zacht winterweer: met hooikoorts aan het kerstdiner

 © Shutterstock

Slecht nieuws voor hooikoortspatiënten: de kans is groot dat je dit jaar met niesbuien en tranende ogen aan het kerstdiner zit. Door het zachte winterweer van de afgelopen weken, zullen komende week steeds meer struiken in bloei komen.

Bron: AD

Mensen die gevoelig zijn voor de hazelaar moeten de komende weken dus rekening houden met hooikoortsklachten. Ook de eerste elzen zullen binnenkort in bloei komen. Dat melden onder andere De Natuurkalender, het LUMC en de Wageningen University. Door de stijgende temperatuur begint het hooikoortsseizoen steeds vaker al in december.

Pollen

November was met een gemiddelde temperatuur van 8,9 graden zeer zacht. En ook in december ligt de temperatuur, net als de afgelopen winters, aan de hoge kant. Dat de berkensoorten al bloeien komt door de extreem hoge temperaturen van de afgelopen weken. En dat brengt pollen met zich mee. Van volgende week maandag tot en met donderdag valt echter geregeld regen, waardoor de lucht schoongespoeld wordt. Maar tijdens de kerstdagen is het droog en neemt de kans op klachten toe.

Die klachten zijn niet te vergelijken met de hooikoortsklachten die het voorjaar met zich meebrengt, maar een grote groep hooikoortspatiënten zal zeker hinder ondervinden. Dat stelt meteoroloog Wouter van Bernebeek van Weerplaza. ,,Met de huidige, aanhoudende temperaturen van rond de 10 graden gaan gewassen bloeien. De knoppen breken open en zodra het gaat waaien verspreiden de pollen zich in de lucht. Met kerst gaat het hard waaien, dus dan verspreidt het zich sneller en zullen de klachten merkbaar zijn.”

Toename

Bij een gemiddelde wintertemperatuur onder het vriespunt bloeien hazelaars pas gemiddeld rond 20 maart. De laatste vijf jaar lag de gemiddelde bloeidatum echter vier keer rond de jaarwisseling. ,,Alles hangt samen met de stijgende temperaturen. Statistisch gezien kan het aantal pollen in december alleen maar toenemen de komende jaren. De winters worden steeds zachter, dus kunnen planten en grassen ook steeds eerder én langer bloeien”, vertelt Van Bernebeek. De kans is dus groot dat hooikoortspatiënten steeds vaker met niesbuien en tranende ogen aan het kerstdiner zitten.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal