Belgische detailhandel: Nederlanders welkom, maar kom niet massaal

Print
Belgische detailhandel: Nederlanders welkom, maar kom niet massaal

Afbeelding: iStock

Nederlanders zijn van harte welkom om in België te komen winkelen, zegt de Belgische detailhandelsorganisatie Comeos. „Als mensen de coronaregels respecteren hebben wij daar geen probleem mee. Of het nou om Nederlanders, Duitsers, Chinezen of Japanners gaat, het kan veilig”, zegt Hans Cardyn van Comeos tegen het ANP. Hij benadrukt dat dit niet betekent dat Comeos Nederlanders oproept om massaal af te zakken naar België.

Vrijdagmiddag buigen de leiders van de zes Belgische regeringen zich over maatregelen om te voorkomen dat grote aantallen Nederlanders en Duitsers in België komen winkelen omdat de niet-essentiële winkels daar sinds deze week gesloten zijn. België maakt zich vooral zorgen dat een stroom kooplustige toeristen zaterdag en koopzondag naar populaire winkelsteden als Antwerpen, Hasselt, Knokke en Luik reist.

Lees ook: België buigt zich over gevreesde toestroom Nederlandse shoppers

In België zijn alle winkels sinds 1 december weer open. Ook Belgen staken massaal de grenzen met de buurlanden over om er te shoppen toen dat in eigen land niet kon. Op tafel in het Overlegcomité ligt onder meer een strengere handhaving van de coronamaatregelen.

Cardyn wijst erop dat er in België strenge regels gelden. Een klant mag alleen in zijn eentje binnen, met een mondkapje op en voor maximaal dertig minuten. De winkeliers mogen niet meer dan één klant per 10 vierkante meter toelaten. „Geen funshoppen”, waarschuwt hij.

Comeos heeft de overheid opgeroepen te zorgen voor genoeg politie en ander personeel op straat en in winkelcentra om de stromen winkelend publiek bij grote drukte in goede banen te leiden. De gouverneur van Antwerpen, Cathy Berx, heeft al aangekondigd dat ze geen speciale maatregelen treft. „Dat is iets dat de federale overheid moet bekijken met de Nederlandse overheid.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu