Honderden pakketpunten vanaf maandag alsnog dicht

Print
Honderden pakketpunten vanaf maandag alsnog dicht

Afbeelding: ANP

Honderden winkels met een pakketpunt sluiten vanaf maandag alsnog hun deuren. Zowel Audax, eigenaar van Bruna, AKO en The Read Shop, als Primera sluit het merendeel van de winkels.

Dat bevestigt een woordvoerder van Audax na berichtgeving van de NOS. De winkels mogen weliswaar openblijven tijdens de lockdown, maar mogen geen ‘niet-essentiële’ producten verkopen. ,,Klanten komen bij ons binnen voor een postzegels, maar mogen vervolgens niet de ansichtkaart kopen die ernaast ligt”, legt de woordvoerder uit. ,,Dat leidt tot vervelende situaties in de winkels. Er is frustratie bij de klant en het is ook vervelend voor de medewerker die het moet uitleggen. Er zijn al ongewenste woordenwisselingen geweest en dat is voor niemand fijn.”

Bovendien wegen de kosten die de winkels maken niet op tegen de opbrengsten, zelfs nadat PostNL pakketpunten vanaf deze week een extra vergoeding gaf om open te blijven. ,,Het is met pijn in ons hart, maar het lukt ons niet.”

Samen met brancheorganisatie NSO Retail vroeg Primera aan het kabinet om volledige openstelling van de winkels, nadat het kabinet eerder deze week besloot dat alle niet-essentiële winkels moesten sluiten in de tweede lockdown. ,,Een reactie bleef uit en dus bleef ook de onduidelijkheid bij consumenten en winkeliers”, schrijft de keten.

Honderden zaken

Bij Audax gaat het om vijftig eigen zaken en 350 winkels van franchisenemers, die hun eigen afweging maken. ,,Maar we weten dat een groot deel ook zal sluiten.” Primera zegt dat de meeste van de in totaal 520 winkels dichtgaan.

Audax overlegt met PostNL om zo snel mogelijk een oplossing te vinden voor pakketjes die bij de winkels zijn bezorgd. ,,We willen niet dat die tussen wal en schip raken”, zegt de woordvoerder.

Ophalen

Primera-topman Gert van Doorn laat desgevraagd weten dat klanten nog tot zondag pakketten die nog in de winkels liggen kunnen komen ophalen. De winkels zullen geen nieuwe pakketten meer in ontvangst nemen voor klanten. Klanten kunnen de komende dagen voor het ophalen van hun pakket bellen met hun lokale Primera-winkel.

Audax is „volop in overleg” met PostNL voor de afwikkeling van de pakketten. „Pakketten die niet voor maandag zijn afgehaald worden in overleg teruggestuurd. Ze hebben aangegeven dat ze hun best gaan doen”, aldus de woordvoerder.

Impact

PostNL heeft ‘begrip voor het standpunt’ van de ketens. ,,Wij proberen het zo aantrekkelijk mogelijk te houden om open te blijven, maar iedere winkelier maakt zijn eigen afweging”, zegt woordvoerster Tahira Limon. In totaal beschikt PostNL over zo’n 3750 pakketpunten, waarvan op dit moment tussen de tachtig en negentig procent open is. Vanaf maandag zijn dat er dus honderden minder. ,,We weten nog niet precies wat de impact zal zijn voor ons, maar het wordt moeilijker om pakketen te versturen of te bezorgen via de punten, dat is evident.”

Er worden momenteel ruim 1,5 miljoen pakketen per dag bezorgd door PostNL. ,,Het grootste deel is bezorging aan huis. Daar koos voor de pandemie al 85 procent voor en dat percentage is alleen maar gestegen. We werken op maximale capaciteit om alles zo goed mogelijk af te handelen.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu