RIVM: daling nieuwe coronabesmettingen naar 12.028

Coronatest. © ANP

Het RIVM heeft het afgelopen etmaal 12.028 nieuwe positieve coronatesten geturfd. Donderdag waren het er 12.823 (na correctie).

Redactie Bron: ANP

Het aantal gemelde sterfgevallen steeg van donderdag op vrijdag met 85. Een dag eerder waren het er 76. Een en ander wil niet zeggen dat al die mensen in het afgelopen etmaal zijn overleden. Zulke informatie wordt soms met wat vertraging doorgegeven.

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is opnieuw gestegen. Ziekenhuizen behandelen nu in totaal 2034 patiënten die het virus hebben opgelopen. Dat zijn er 31 meer dan donderdag. Op de intensive care liggen nu 549 mensen met Covid-19, dertien meer dan een dag eerder.

Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) maakte de laatste cijfers vrijdag bekend. De stijging is iets minder sterk dan donderdag, toen het aantal Covid-19-patiënten in ziekenhuizen met 39 toenam.

Voorbode

Het aantal opnames neemt al meerdere dagen op rij toe. Het aantal besmettingen steeg de laatste weken flink, een voorbode voor de drukte in ziekenhuizen en reden voor de lockdown waar het kabinet toe heeft besloten. Het LCPS probeert de drukte zo goed mogelijk over het land te verdelen. In de afgelopen 24 uur zijn vijf coronapatiënten verplaatst naar een andere regio.

Eerder op de dag maakte het LCPS bekend dat het aantal ic-bedden inmiddels is opgeschaald naar 1233. Dat is inclusief enkele reservebedden. Normaal zijn er 1050 ic-bedden. Dat aantal kan stapsgewijs worden uitgebreid naar 1150, 1350 en uiteindelijk naar 1750 bedden maar in dat laatste geval moet worden gestopt met alle andere niet-spoedeisende zorg.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal