Handbalsters stellen ook in laatste EK-duel zwaar teleur

Print
Handbalsters stellen ook in laatste EK-duel zwaar teleur

Afbeelding: AD

De Nederlandse handbalsters zijn op het EK in Denemarken als zesde geëindigd. In de wedstrijd om de vijfde plaats werd ruim verloren van Rusland: 33-27.

Het toernooi in Kolding is voor de ploeg van bondscoach Emmanuel Mayonnade zwaar teleurstellend verlopen. De eerste groepsfase werd maar ternauwernood overleefd, waarna Nederland (nota bene de regerend wereldkampioen) in de tweede groepsfase achter Noorwegen en Kroatië eindigde en zich daardoor niet plaatste voor de halve finale. Zodoende was de strijd om de vijfde plaats het hoogst haalbare.

Nederland - Rusland was vrijdagmiddag een herhaling van de halve WK-finale van vorig jaar. Destijds won Oranje met 33-32, dit keer volgde er een flinke nederlaag. Het begin was al slecht: na tien minuten stond het 7-2 voor Rusland, de Olympisch kampioen van 2016. Vooral de manier waarop de eerste Russische aanval direct een tegendoelpunt opleverde, stoorde Mayonnade, zo bleek tijdens de eerste time-out. ,,Daar hebben we het vanmorgen een kwartier lang over gehad, iedereen staat te slapen!”, zo baalde de Fransman duidelijk hoorbaar van het gebrek aan scherpte.

Na die onderbreking leek het even wat beter te gaan met Nederland, maar de ploeg ging uiteindelijk rusten met een achterstand van 18-13. Dat verschil van vijf goals liep gedurende de tweede helft op naar zo’n zeven treffers, waarna het teleurstellende Oranje uiteindelijk met 33-27 onderuitging tegen Rusland, dat na de uitschakeling voor de halve finales nog bondscoach Ambros Martin ontsloeg. Lois Abbingh onderscheidde zich met tien treffers, waarvan vijf uit een strafworp.

Daarmee zit het EK er voor Nederland op. De halve finales worden later op de vrijdag nog gespeeld. Frankrijk - Kroatië begint om 18.00 uur, om 20.30 staat Noorwegen - Denemarken op het programma.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu