Nederlander moet negatieve test tonen voor reis naar België

Print
Nederlander moet negatieve test tonen voor reis naar België

Afbeelding: Jeffrey Groeneweg/Qphoto

Nederlanders en andere buitenlanders moeten met ingang van Kerstmis een negatieve uitslag van een coronatest laten zien als ze 48 uur of langer naar België willen komen. De test mag niet ouder zijn dan twee dagen. Er komen controles aan de grens, hebben de Belgische autoriteiten vrijdag besloten.

België vreest een grote toestroom van Nederlanders die bij de zuiderburen willen winkelen. Ze wijken mogelijk uit nu de meeste winkels in Nederland hebben moeten sluiten.

„Reizen is dom”, zei zorgminister Frank Vandenbroucke na het coronacrisisberaad van de zes regeringen van België. België wil grensverkeer aan banden leggen om niet de rode loper uit te leggen voor het virus, dat de laatste dagen ook in België weer aan kracht wint.

Lees ook: Belgische detailhandel: Nederlanders welkom, maar kom niet massaal

Belgen die terugkomen uit een gebied dat vanwege het gevaar op een besmetting met het coronavirus als rood is gemarkeerd, Nederland en nagenoeg heel Europa bijvoorbeeld, moeten voortaan in principe zeven dagen in quarantaine. Alleen iemand die in totale afzondering heeft gekampeerd zou daaraan kunnen ontkomen.

Aan de grens en in luchthavens en stations gaat de politie controleren of reizigers het verplichte formulier hebben ingevuld waaruit blijkt hoeveel risico ze lopen het virus op te lopen of door te geven, zegt premier Alexander De Croo. De skipistes in de Ardennen moeten gesloten blijven en ski’s en ander wintersportgerei mogen ook niet worden verhuurd.

„Dit zou het begin van een derde golf kunnen zijn, maar we kunnen die nog vermijden”, aldus De Croo. Van het versoepelen van maatregelen, waar tot voor kort nog over werd gespeculeerd en met kerst in zicht ook reikhalzend naar werd uitgekeken, is dan ook geen sprake. Maar harder ingrijpen is ook nog niet nodig, mits de Belgen zich weer beter gaan gedragen en vooral weer minder vaak naar kantoor gaan.

Lees ook: Is familiebezoek of tanken in Duitsland of België nog toegestaan? Antwoord op veelgestelde vragen

De kerstvakantie voor kinderen wordt dan ook niet verlengd, zoals in Nederland. Ook de avondklok blijft in Vlaanderen pas ingaan om middernacht, hoewel deskundigen hadden aangeraden die te vervroegen en dat in Brussel en Wallonië ook al zo is. En de winkels blijven open.

Wel wordt er in het vervolg strenger gecontroleerd of bedrijven niet te veel personeel naar het werk laten komen. Dan volgen „hoge boetes”. Controleurs in treinen en bussen mogen ook boetes gaan uitschrijven voor overtreding van de coronaregels.

Het komende nieuwe jaar biedt wel hoop, onderstreept De Croo, nu vaccins zich aandienen. Dat België, anders dan Nederland, al meteen na Kerstmis met inenten verwacht te beginnen is dan ook „belangrijk”. „Die paar dagen dat we misschien vroeger kunnen vaccineren” maken wel degelijk verschil, vindt hij. „Het is belangrijk dat we dit bijzonder ellendige jaar kunnen afsluiten met een teken van hoop.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu