Kwestie rond verjaagd Syrisch gezin zet Black Lives Matter Parkstad aan tot demonstratie in Heerlen

Print
Kwestie rond verjaagd Syrisch gezin zet Black Lives Matter Parkstad aan tot demonstratie in Heerlen

Afbeelding op Facebook-pagina van Black Lives Matter Parkstad.

HEERLEN / Hoensbroek -

Black Lives Matter Parkstad gaat maandag in Heerlen demonstreren tegen ‘racisme en islamofobie’. Aanleiding is de zaak rond het verjaagde Syrische gezin Sakka.

BLM Parkstad verklaart zich „solidair met de familie Sakka en alle andere gezinnen die alles hebben achtergelaten om in Nederland veiligheid te vinden.” Het Syrische gezin dook onlangs onder nadat een brandbom tegen de gevel van hun woning in Heerlerheide was gegooid.

Lees ook: Brandbom bij Syrisch gezin in Heerlen: burenruzie of racisme?

Volgens de organisatie zou het niet om een geïsoleerde gebeurtenis gaan. „De terreur die deze familie acht maanden heeft moeten verduren is deel van een maatschappelijk en politiek klimaat in Heerlen en de rest van Nederland, waarin institutioneel racisme, moslimhaat en vluchtelingenhaat met de dag meer ruimte krijgen.”

Zie ook: Video: Nieuw dieptepunt in gewelddadige brandbomzaak Heerlen: woning geplunderd en vernield

Ondergedoken

Volgens de directe buren van de familie Sjakka in Heerlerheide heeft het brandbomincident niks met racisme te maken, maar alles met grensoverschrijdend gedrag van de Syriërs waartegen niet zou zijn opgetreden.

De buren zijn zelf ook ondergedoken. Een groepje mannen heeft in de nacht van woensdag op donderdag hun woning geplunderd. Zij trapten de deur in, gooiden ruiten in en smeten meubilair op straat.

Lees ook: Stel uit Heerlen over burenruzie: honderd keer de politie bellen maar de ellende duurt voort

Moslimgemeenschap

De demonstratie is op maandag 21 december, tussen 13.00 en 16.00 uur, op het Burgemeester van Grunsvenplein in Heerlen. Er zullen verschillende sprekers zijn uit de moslimgemeenschap en mensen met een migratieachtergrond.

Burgemeester Wever van Heerlen meldt dat de demonstratie bij de gemeente bekend is. Eerder verklaarde hij al dat de geldende noodverordening geen automatisch verbod op demonstraties inhield.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu