Strengere lockdown in Londen om mutatie coronavirus: ‘tot 70 procent meer overdraagbaar’

Print
Strengere lockdown in Londen om mutatie coronavirus: ‘tot 70 procent meer overdraagbaar’

De Britse premier Boris Johnson. Afbeelding: AP

De Britse premier Boris Johnson heeft zaterdag strengere maatregelen tegen verspreiding van het coronavirus aangekondigd voor een deel van het Verenigd Koninkrijk. Het aantal nieuwe besmettingen neemt rap toe mede dankzij een nieuwe mutatie van virus, die zich sneller kan verspreiden dan eerdere varianten.

In Londen en het zuidoosten van Engeland mogen mensen alleen nog naar buiten als dat echt nodig is, bijvoorbeeld voor werk, zei de premier tijdens een persconferentie. Niet-essentiële winkels moeten er dicht, evenals overdekte uitgaansgelegenheden. Mensen mogen alleen in groepjes van hoogstens twee over straat.

Voor de rest van het land geldt dat er met kerst toch strengere regels gaan gelden. Slechts één dag mogen leden van drie verschillende huishoudens elkaar binnenshuis ontmoeten in plaats van vijf. De strengere maatregelen gaan zondag al in. ,,Met pijn in het hart moet ik aankondigen dat we niet door kunnen gaan met Kerstmis zoals gepland’’, aldus Johnson.

Mutatie

De ontdekking van de nieuwe stam was maandag al bekendgemaakt. Op basis van de eerste analyse van gegevens erover constateerde een speciale adviesgroep dat de nieuwe stam zich mogelijk sneller verspreidt. Nader onderzoek moet daarover meer duidelijk maken. Het lijkt erop dit moment niet op dat mensen van deze versie zieker worden.

,,De nieuwe variant kan tot 70 procent meer overdraagbaar zijn dan het eerdere coronavirus’’, vreest Johnson. Het reproductiegetal kan met zeker 0.4 punt toenemen, vrees hij. Tegelijkertijd zijn er geen signalen dat vaccineren minder effectief is tegen de nieuwe versie.

Volgens Britse zorgminister Matt Hancock is de nieuwe mutatie in zestig verschillende regio’s van het land ontdekt. Het zou mogelijk de oorzaak zijn van snelle verspreiding in het zuidoosten en de hoofdstad. De WHO is inmiddels gewaarschuwd voor de nieuwe variant.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu