Urmondse scouts dragen Vredeslicht naar monument Nicky Verstappen tijdens nachtelijke voettocht door regio

Print
Urmondse scouts dragen Vredeslicht naar monument Nicky Verstappen tijdens nachtelijke voettocht door regio

De wandelaars genieten na 10 km van een korte pauze. Afbeelding: Facebook Scouting Urmond

Meerssen / Ulestraten / Moorveld / Bunde / Rothem / Geulle / Urmond / Elsloo / Berg / Maasband / Stein / Veldschuur / Catsop / Meers / Heerlen / Hoensbroek / Landgraaf / Schaesberg / Nieuwenhagen / Rimburg -

Maar liefst 55 nachtelijke kilometers hebben ze erop zitten, de leden van Scouting Urmond. Ze trokken zaterdagavond naar Geulle om daar bij hun scoutingcollega’s het Vredeslicht op te halen. Vanuit Geulle ging het verder om het vuur, zij het met een flinke omweg en een tussenstop bij het gedenkteken voor Nicky Verstappen op de Brunssummerheide, thuis te brengen.

Het is een typische scoutingtraditie: de verspreiding van het Vredeslicht. Dit licht wordt jaarlijks vanuit Bethlehem over de wereld verspreid. De gedachte hierachter is dat uit een enkel vlammetje een zee van licht ontstaat. Het sluit naadloos aan op de kerstgedachte. Zéker in een roerig jaar als het huidige.

Hans Fredrix, voormalig staflid van de scoutinggroep, was degene die verleden jaar op het idee kwam om het Vredeslicht te voet naar Urmond te brengen. „Vorig jaar vierde ik mijn 30-jarig jubileum bij de vereniging en daar wilde ik graag iets mee doen door het te koppelen aan een inspanning of sportieve prestatie. Uiteindelijk viel de keuze op het te voet ophalen van het Vredeslicht in het Duitse Langerwehe: een wandeltocht van ongeveer 70 kilometer.”

Gedenkteken

Als gevolg van de coronamaatregelen zat een grensoverschrijdend avontuur er ditmaal niet in, dus stippelden Frederix en zijn team een alternatieve route uit. Die moest en zou over de Brunssummerheide lopen.

Lees ook: Bisschop Smeets en plebaan-deken De Graaf-Woutering ontvangen Vredeslicht uit Bethlehem in Roermond

„Toen we vorig jaar vanuit Duitsland terugliepen, stonden wij onderweg voor de keuze of we dwars door of om de Brunssummerheide heen zouden lopen”, vervolgt Frederix zijn verhaal. „We kozen voor een route door het gebied en daarbij passeerden we geheel onverwachts het gedenkteken voor Nicky Verstappen. Echter, net toen we daar een kaarsje wilden aansteken, doofde het vuur. De volgauto is toen teruggereden om nieuw vuur te halen, maar wij moesten verder. Dat was voor ons best een emotioneel moment. Daarom besloten we er dit jaar opnieuw langs te lopen en het Vredeslicht alsnog bij het monumentje voor Nicky te ontsteken.”

Traditie

De staf en leden van de Explorers-speltak deden zo’n twaalf uur over hun tocht, die zaterdagavond om 19.30 uur in Urmond begon. De route voerde hen door onder andere Geulle, Geverik, Oensel, Schimmert, Aalbeek, Wijnandsrade, Hoensbroek, Heerlen, Landgraaf, Brunssum, Amstenrade, Schinnen, Spaubeek en Stein om vervolgens weer in Urmond terug te keren.

Scouting Urmond heeft nu tweemaal op rij met de benenwagen het Vredeslicht door de regio gedragen. Toch vindt Hans het te vroeg om al van een traditie te spreken. „Zulke lange tochten vergen wel wat voorbereiding. Zo zijn we bijvoorbeeld in september al begonnen met trainen. De tijd zal uitwijzen of het in een traditie uitmondt.”

Mensen die het Vredeslicht graag verder willen verspreiden, kunnen contact opnemen met Scouting Urmond. Dat kan onder meer via de Facebook-pagina van de groep.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu