Crisisberaad EU-landen over zeer besmettelijke coronamutatie Verenigd Koninkrijk

 © EPA

De EU-landen hebben zondag een spoedoverleg belegd over de zeer besmettelijke coronavariant die in het Verenigd Koninkrijk de kop op heeft gestoken. Besproken is onder meer of en hoe de landen boot-, trein- en wegverbindingen met het VK tijdelijk moeten verbreken en of reizigers bij aankomst op het vasteland voortaan een negatieve coronatest moeten tonen.

RedactieBron: AD

Duitsland roept bovendien maandagochtend de lidstaten bijeen voor een crisisberaad dat voorbehouden is voor rampen, terreuraanslagen en andere ‘grote crises’. Dat gebeurt zelden. Deskundigen van ieder EU-land zullen zich buigen over wat hun tegen het nieuwe gevaar te doen staat, meldt de Duitse ambassade in Brussel.

Lees ook: Moeten we ons zorgen maken om mutatie coronavirus?

Diverse landen, Nederland voorop, hebben zondag besloten voorlopig geen vliegtuigen uit het Verenigd Koninkrijk meer toe te laten uit angst de virusmutatie te importeren. De nieuwe variant grijpt waarschijnlijk een stuk sneller om zich heen dan eerdere versies, waarschuwde de Britse regering. Al zou de mutatie niet dodelijker zijn of minder gevoelig voor de inmiddels ontwikkelde vaccins.

Inmiddels hebben ook Duitsland, Frankrijk, België, Italië, Israël en Ierland bekendgemaakt vluchten vanuit het Verenigd Koninkrijk op te schorten.

Afstemmen

De Europese Commissie vraagt de lidstaten, zoals zij al maanden steevast doet, hun aanpak van de mutatie onderling af te stemmen. Landen gaan zelf over het vliegverkeer, maar vervoerders en reizigers zijn gebaat bij duidelijkheid.

Eerder op de dag hielden de Duitse bondskanselier Angela Merkel, de Franse president Emmanuel Macron, voorzitter Ursula von der Leyen van de Europese Commissie en EU-president Charles Michel al spoedberaad. De Commissie liet weten dat zij in contact staat met de lidstaten om uitwisseling van informatie over de nieuwe coronavariant en de maatregelen daartegen te vergemakkelijken.

Strenger optreden

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO roept Europese landen ondertussen op om stevigere maatregelen te nemen tegen het coronavirus, nu de mutatie rondgaat.

Landen in heel Europa moeten hun controle en preventieaanpak verdubbelen, aldus een WHO-woordvoerder. Het agentschap heeft landen wereldwijd opgeroepen het dna van het virus zo veel mogelijk te onderzoeken en de gegevens te delen, vooral als dezelfde mutaties worden gevonden.

Nederland

De nieuwe variant van het coronavirus is reden tot zorg, zei minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) zondagmiddag al voor de camera van RTL Nieuws. De mutatie van het virus is ook opgedoken in Nederland.

Lees ook: Minister De Jonge: nieuwe mutatie coronavirus reden tot zorg

Het Outbreak Management Team (OMT), dat het kabinet adviseert rond de aanpak van het coronavirus, komt morgen bijeen om over de nieuwe variant van het virus te praten. Dinsdag komen de betrokken ministers uit het kabinet bij elkaar om het over de situatie te hebben.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal