3FM-dj Wijnand breekt op de radio: ‘Jullie hebben je vader niet meer vast kunnen houden’

Wijnand Speelman. © 3FM

Een bijzonder emotioneel moment maandagmiddag tijdens 3FM Serious Request: The Lifeline. Dj Wijnand Speelman wilde heel graag voor twee vrienden het nummer Hald mich ‘s vas van Neet oet Lottum draaien. Hun vader werd maandag begraven en tijdens de aankondiging werd de Utrechtse radiomaker overvallen door emoties: ,,Ik weet: jullie hebben hem niet meer vast kunnen houden.’’

Mark den BlankenBron: AD

Serious Request staat dit jaar helemaal in het teken van medische hulp tijdens de coronacrisis. Sander Hoogendoorn, Sophie Hijlkema, Frank van der Lende, Eva Koreman, Rob Janssen en Wijnand Speelman maken in duo’s radio en proberen zoveel mogelijk geld op te halen. Sinds bekend werd dat Wijnand en Rob een duo zouden vormen, willen de twee heel graag een bepaald nummer draaien: Hald mich ‘s vas.

Lees ook: Dj’s lopen dit jaar niet van Roermond naar Zwolle voor Serious Request

,,Dit slaat op het thema, dit slaat op alles en we kunnen niet wachten tot we die kunnen draaien”, vertelt Wijnand op de radio. Rob vult aan: ,,Dat had er ook mee te maken dat in Limburg zouden starten. Maar dat kon niet, want dat had natuurlijk een enorm aanzuigende werking. Daar komen mensen op af, hele carnavalsverenigingen.”

Beiden hadden een podcast geluisterd waar het nummer in zat. Rob legt uit: ,,Het is Limburgs en als je het vertaalt, betekent het: ‘Hou me eens vast. En laat me dan pas als ik alles vergeten ben los’. Daarom past het zo goed bij deze actie.”

Tranen

Op dat moment breekt Wijnand hoorbaar en excuseert hij zich. Vervolgens vertelt hij met gebroken stem: ,,Het ding is: twee vrienden van mij, Rob en Paul... Hun vader kreeg begin december corona. En hij is vorige week aan de gevolgen van corona komen te overlijden.” Terwijl hij tegen de tranen vecht, vervolgt hij: ,,En vandaag wordt hij begraven. Ik wilde deze aan mijn jongens opdragen. Ik wil ze heel veel sterkte wensen vandaag. Ik weet: jullie hebben hem niet meer vast kunnen houden. Niet zoals het zou moeten zijn. En ik voel jullie pijn. Deze is voor jullie.”

Na afloop van het liedje zijn de twee dj’s nog steeds ontroerd. ,,Ik hoop dat deze nog veel meer aangevraagd wordt”, zegt Wijnand. ,,Ik hoorde gisteravond dat de begrafenis vandaag was en ik kon er niet voor hun zijn. Ik wilde er toch even bij stilstaan met dit liedje.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal