Klein beetje sneeuw op komst met kerst

 © ANP

Een witte kerst gaan we dit jaar niet krijgen. Toch kan een klein beetje (natte) sneeuw wel heel lokaal en heel tijdelijk voor een echte kerstsfeer zorgen.

Simone van ZwienenBron: AD

Dat meldt meteoroloog Alfred Snoek van Weerplaza. Sinds 1901 is het nog maar acht keer tot een officiële witte kerst gekomen. ,,Dit komt vooral door het feit dat er in ons land niet heel vaak sneeuw valt, maar ook omdat de definitie van het KNMI heel streng is”, legt Snoek uit. ,,Zo is afgesproken dat er sprake is van een landelijke witte kerst als op beide kerstdagen op het meetveld van het KNMI in De Bilt een volledig gesloten sneeuwdek aanwezig is. Is het sneeuwdek minder dan een centimeter, of bedekt het sneeuwlaagje niet het gehele aardoppervlak, dan gaat het feest niet door.”

Lees ook: Winterse temperaturen, vorst én zon: ‘Kans op koude kerst steeds groter’

Na de witte kerst van tien jaar geleden is er de afgelopen jaren geen sneeuw van betekenis gevallen in ons land. Zelfs regionaal was er geen sprake van een gesloten sneeuwdek van tenminste één centimeter. ,,Sterker nog, we hebben een paar keer met kerst heel zacht weer gehad. Er waren zelfs jaren waarbij Pasen kouder verliep dan de kerst die er aan vooraf ging’’, weet Snoek.

Spannend

Tot en met woensdag is van winterweer in ons land absoluut geen sprake. Het is bewolkt en regenachtig. Op sommige plaatsen valt zelfs een behoorlijke plens regenwater. Ook is het erg zacht. In de zuidelijke helft van het land is het tot en met donderdagochtend 11 tot lokaal 14 graden. Zowel overdag als ‘s nachts. Snoek: ,,Donderdag draait de wind naar het noorden en stroomt koudere lucht uit over West-Europa. Als in de nacht naar vrijdag dan een belletje met extra koude en ook vrij vochtige lucht over ons land trekt, wordt het spannend.”

In de nacht naar Eerste Kerstdag valt er naar verwachting een aantal buien. ,,In de kustprovincies gaat het om een paar regen- en hagelbuien, in het binnenland ligt de vorstgrens net wat lager (zo rond 500 meter) en als er dan een bui voorbij komt, kunnen de sneeuwvlokken de val tot het aardoppervlak net overleven”, zegt Snoek. ,,Hoe hoger je zit, hoe groter de kans op de vorming van een heel dun (onderbroken) sneeuwlaagje. Favoriet in deze situatie voor een beetje sneeuw zijn het zuiden van Limburg, de hoge delen van de Veluwe en de stuwwallen nabij Nijmegen.”

Niet koud genoeg

Mocht het Eerste Kerstdag lokaal een beetje wit zijn, maak dan snel een wandeling en vergeet je camera niet, adviseert de weerman. ,,Zodra de zon wat hoger komt te staan, ligt de temperatuur al ruim boven nul en zal de eventuele natte sneeuw snel verdwijnen. Misschien dat een enkele bui ook overdag nog een paar sneeuwvlokken los weet te laten, over het algemeen valt er niet meer dan een enkele regen- of hagelbui. Met af en toe zon en een graad of 6 is het zelfs een prima dag voor een wandeling.”

Op de Tweede Kerstdag is er voor de zon weinig ruimte. Later op de dag gaat het zelfs een beetje regenen. Het is dan zeker niet warm, maar in ieder geval niet koud genoeg voor een winterse verrassing.

Bekijk hier de uitgebreide weersverwachting

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal