Burgemeesters willen geen avondklok

Print
Burgemeesters willen geen avondklok

Afbeelding: Hollandse Hoogte / ANP

Burgemeesters in het Veiligheidsberaad willen geen avondklok.

„Die is helemaal lastig te handhaven, want iedereen die een stap buiten de deur zet zou je in principe moeten aanhouden”, zegt Pieter Broertjes van Hilversum voorafgaand aan de vergadering van de voorzitters van de 25 veiligheidsregio’s.

Lees hier alles over het coronavirus

Burgemeester John Jorritsma van Eindhoven noemt een avondklok het uiterste middel. „En als we het gaan doen, dan alleen integraal en niet lokaal of regionaal.” Jan van Zanen van Den Haag zegt geen avondklok te overwegen. „Ik hoop dat mensen verstandig zijn en zich inhouden. Denk om de gezondheid van anderen.” Volgens minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) ligt een avondklok nog niet op tafel.

Ook maken de burgemeesters zich geen zorgen over mogelijke politieacties met de jaarwisseling. „Ik hoop dat het verstand zal zegevieren”, aldus Jorritsma. „Een betere cao is prima, maar nu even geen acties. Onze grootste zorgpunt is dat het met oud en nieuw rustig blijft”, stelt Jack Mikkers van Den Bosch.

„Ik vertrouw erop dat wij blijven praten. De politiebonden zijn stevige onderhandelaars. Het zijn goede mensen”, zegt minister Grapperhaus. Volgens hem nemen politiemensen in noodsituaties hun verantwoordelijkheid. Op de dag van de tramaanslag in Utrecht waren agenten onderweg naar Den Haag om te gaan demonstreren, maar kwamen ook allemaal massaal terug.

Burgemeesters willen dat minister ingrijpt bij groothandels

De 25 burgemeesters van het Veiligheidsberaad hebben minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid) maandagavond verzocht om in te grijpen bij de groothandels. „Wij willen dat deze bedrijven onder hetzelfde regime vallen als alle andere winkels”, aldus burgemeester Hubert Bruls van Nijmegen na afloop van de bijeenkomst. Volgens hem is het bij deze groothandels veel te druk en dat is niet goed voor het draagvlak.

Ze willen dat de minister of een appèl op ze doet of de regels aanpast. De groothandels zoals de Makro en de Hanos mogen open omdat ze werken met pasjes en levensmiddelen en drogisterij-artikelen verkopen. Maar volgens de burgemeesters beschikken veel te veel mensen over zo’n pasje. „Wij hebben gezien dat hier heel veel mensen op afkomen. Zij mogen alleen aantoonbaar leveren aan ondernemers. Wij willen minder mensen op straat hebben, ook bij die groothandels”, stelt Bruls. „De mensen kwamen voor de non-food en dat willen wij niet.” Grapperhaus is het met hen eens.

Ook zien de burgemeesters dat sommige zaken in de detailhandel „wel heel creatief omgaan” met de regels. Zogeheten non-food winkels zetten kraampjes buiten op straat en dat is verboden of winkels die privéklanten ontvangen. Volgens de minister is dit inderdaad niet de bedoeling.

De roep je aan de regels te houden, wordt nu met de komst van een gemuteerd virus alleen maar krachtiger. „Naleving van de regels zoals handen wassen, afstand houden en drukte vermijden, is het beste antwoord op corona of welk gemuteerd virus dan ook”, stelt Bruls. „Hoe meer wij ons richten op de regels, hoe eerder we uit deze crisis komen. Dit jaar zijn de feestdagen niet echt feestdagen. Heel veel mag niet. Je wordt er droevig van. Wij kijken of het vanaf 19 januari anders kan”, benadrukt Grapperhaus.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu