Strenger optreden tegen winkeliers die ‘creatief omgaan’ met coronaregels

Print
Strenger optreden tegen winkeliers die ‘creatief omgaan’ met coronaregels

Minister Ferd Grapperhaus staat de pers te woord na het Veiligheidsberaad. Afbeelding: ANP

Gemeenten gaan strenger handhaven op winkels in de detailhandel die ‘wel heel creatief’ omgaan met de coronaregels. Dat heeft minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gezegd na afloop van het wekelijks overleg met alle veiligheidsregio’s. Ook moet er een einde komen aan de extreme drukte bij groothandels.

Sommige winkels vinden het volgens Grapperhaus moeilijk om zich aan de regels te houden. ,,Een kraampje met spullen voor de deur mag niet”, benadrukt de minister. Ook mogen winkeliers klanten niet een voor een binnenlaten en is het niet toegestaan privéklanten te ontvangen. ,,Dat is niet de bedoeling”, aldus de minister.

Lees ook: LIVE | Over twee weken duidelijk of Pfizer-vaccin ook werkt tegen gemuteerd coronavirus

Ook bij sommige groothandels was het afgelopen weekend erg druk. De 25 burgemeester van het Veiligheidsberaad hebben Grapperhaus verzocht om in te grijpen. ,,Wij willen dat deze bedrijven onder hetzelfde regime vallen als alle andere winkels”, aldus de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad. Volgens hem is het bij deze groothandels veel te druk en dat is niet goed voor het draagvlak.

Makro

Ze willen dat de minister of een appèl op ze doet of de regels aanpast. De groothandels zoals de Makro en de Hanos mogen open omdat ze werken met pasjes en levensmiddelen en drogisterij-artikelen verkopen. Maar volgens de burgemeesters beschikken veel te veel mensen over zo’n pasje. ,,Wij hebben gezien dat hier heel veel mensen op afkomen. Zij mogen alleen aantoonbaar leveren aan ondernemers. Wij willen minder mensen op straat hebben, ook bij die groothandels”, stelt Bruls. ,,De mensen kwamen voor de non-food en dat willen wij niet.” Grapperhaus is het met hen eens.

De roep je aan de regels te houden, wordt nu met de komst van een gemuteerd virus alleen maar krachtiger. ,,Naleving van de regels zoals handen wassen, afstand houden en drukte vermijden, is het beste antwoord op corona of welk gemuteerd virus dan ook”, stelt de Nijmeegse burgemeester Hubert Bruls, voorzitter van het Veiligheidsberaad. ,,Hoe meer wij ons richten op de regels, hoe eerder we uit deze crisis komen. Dit jaar zijn de feestdagen niet echt feestdagen. Heel veel mag niet. Je wordt er droevig van. Wij kijken of het vanaf 19 januari anders kan”, benadrukt Grapperhaus.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu