Miljoenen naar onderzoek oorzaak hoge bloeddruk

Print
Miljoenen naar onderzoek oorzaak hoge bloeddruk

De oorzaak van hoge bloeddruk is vaak onbekend. Afbeelding: MHL

Maastricht -

Het Maastricht UMC+ en Universiteit Maastricht doen onderzoek naar de onderliggende oorzaken van hypertensie, in de volksmond ook wel hoge bloeddruk genoemd. Daar is een Europese subsidie van vier miljoen euro mee gemoeid.

Het betreft een grootschalig internationaal onderzoek. Maastricht UMC+ en Universiteit Maastricht vervullen daarin een leidende rol. Het is de bedoeling om van het geldbedrag onder meer een netwerk van expertisecentra op te zetten. Die moeten de komende jaren meer kennis gaan vergaren naar het hoe en waarom van hypertensie.

Oorzaak

Dat laatste is hard nodig. Hoewel hypertensie aan de basis ligt van bijna alle hart- en vaatziekten en daarmee de voornaamste aanstichter is van sterfte wereldwijd, is er nog relatief weinig bekend van hoe die hoge bloeddruk precies wordt veroorzaakt. Slechts in 15% van alle gevallen is de oorzaak aan te wijzen. In de overige 85% blijft het gissen. Daarom is er meer kennis nodig van de onderliggende mechanismen die leiden tot hypertensie. Een nieuw Europees kennisnetwerk kan daarbij helpen.

Mindshift

Volgens prof. dr. Thomas Unger, coördinator en initiator namens het Maastrichtse onderzoeksinstituut CARIM, is hoge bloeddruk ‘een uiting van iets wat er onderliggend in het lichaam gebeurt’. „Als we echt verder willen gaan dan symptoombestrijding, zullen we de interacties tussen bijvoorbeeld het vasculair systeem en de hormoonhuishouding beter moeten begrijpen.” Co-coördinator dr. ir. Koen Reesink vult aan: „Dat kan alleen door kennis en kunde met elkaar als netwerk te ontwikkelen en te delen.” Het onderzoeksprogramma gaat ‘Mindshift’ heten. Het start vanaf 1 januari 2021 en heeft een looptijd van vier jaar. Naast Maastricht zijn er veertien andere partners betrokken uit het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Italië, Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland en Polen.

Lees ook:Belangrijke oorzaak sluipmoordenaar hoge bloeddruk ontdekt

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu