Nieuw Rampenbestrijdingsplan Hoogwater Maas moet Limburg behoeden voor het wassende water

Een nieuw rampenbestrijdingsplan moet Limburg droog houden bij hoogwater in de Maas. © Veiligheidsregio Zuid-Limburg

Zuid-Limburg -

Veiligheidsregio Zuid-Limburg heeft een nieuw Rampenbestrijdingsplan Hoogwater Maas opgesteld. Dat is een draaiboek dat in werking treedt zodra het waterpeil van de Maas een bedreiging vormt voor dorpen en steden in de buurt van de rivier.

Redactie

Het rampenplan wordt vierjaarlijks tegen het licht gehouden. In de onlangs gepubliceerde versie is onder meer aandacht voor de Nieuwe Maaswerken die in geval van nood, ondanks hun beschermende functie, een specifieke aanpak vergen.

„De kans dat de Maas overstroomt is tegenwoordig veel kleiner dan in 1993 en 1995. Dat komt doordat er de afgelopen tien jaar veel veiligheidsmaatregelen getroffen zijn”, licht Veiligheidsregio Zuid-Limburg toe. „Limburg is relatief goed beveiligd tegen het water. Toch kan er altijd iets misgaan. Zo was de waterstand van de Maas eind februari van dit jaar nog relatief hoog, waardoor verschillende partners voorbereidingen moesten treffen om erger te voorkomen.”

Lees ook: Wethouder Leudal geïrriteerd over uitblijven oplossing voor nadelen van damverlaging Lateraalkanaal in Roermond

Maatregelen die in geval van hoogwater worden genomen zijn onder meer het dichtzetten van de schuiven, het plaatsen van pompen, het afsluiten van wegen en het berekenen van de te verwachten waterstand. „Gelukkig was dat dit voorjaar niet het geval en merkten inwoners er weinig van. Het liet echter wel duidelijk zien waarom samenwerking op het gebied van (hoog)waterveiligheid zo belangrijk is.”

De reikwijdte van het plan omvat de gemeenten Eijsden-Margraten, Maastricht, Meerssen, Stein, Sittard-Geleen, Echt-Susteren, Maasgouw, Roermond, Leudal, Beesel, Peel en Maas, Venlo, Horst aan de Maas, Bergen, Venray, Gennep en Mook en Middelaar.

Rampenbestrijdingsplan Hoogwater Maas is in z’n geheel te lezen op www.vrzl.nl.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal