Kabinet: Gestrande Nederlanders mogen reizen bij negatieve test

Print
Kabinet: Gestrande Nederlanders mogen reizen bij negatieve test

Afbeelding: ANP

Nederlanders die vastzitten in het Verenigd Koninkrijk of Zuid-Afrika kunnen mogelijk toch voor de feestdagen naar huis. Minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken wil reizen mogelijk maken bij vertoning van een negatieve testuitslag. ,,We gaan daar nu afspraken over maken met de vervoerders.”

Dat zei Blok na afloop van een ministerieel beraad over de coronacrisis en het gemuteerde virus dat in het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika is aangetroffen. Daardoor is het sinds zondag niet meer mogelijk om van het Verenigd Koninkrijk naar Nederland te reizen. Gisteravond laat werd ook het vliegverkeer uit Zuid-Afrika stilgelegd.

Lees ook: Noodnummer van BuZa roodgloeiend: ‘Vaak denken mensen zelf al: die vakantie kan niet doorgaan’

Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur zegt dat luchtvaartmaatschappijen moeten garanderen dat de geen mensen aan boord laten die geen negatieve testuitslag kunnen tonen. Die mag niet ouder zijn dan 72 uur. Pas als die garantie kan worden gegeven, kan er toestemming worden gegeven om de reizen weer te hervatten.

Van Nieuwenhuizen hoopt dat iedereen die terug wil naar Nederland dat snel kan, maar kan niet beloven dat alle gestrande Nederlanders thuis kerst kunnen vieren. Ook moet iedereen - ondanks negatieve PCR-test - 10 dagen in quarantaine, benadrukte ze. ,,Dat hoort er echt bij. Dat is het verantwoordelijke gedrag dat we mogen verwachten.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu