Klimmers CNME Maastricht pakken groeve Amerika in Valkenburg aan

Print
Klimmers CNME Maastricht pakken groeve Amerika in Valkenburg aan

Ruben Werumeus Buning en Joeri van Herten van CNME Maastricht aan het werk in groeve Amerika. Afbeelding: Natuurmonumenten

Valkenburg / Berg / Walem / Houthem / IJzeren / Sibbe / Oud-Valkenburg / Schin op Geul / Berg en Terblijt / Geulhem / Terblijt / Vilt / Maastricht / Itteren -

Ruben Werumeus Buning en Joeri van Herten van CNME Maastricht hebben afgelopen week al abseilend en klauterend de wanden van groeve Amerika in Valkenburg onder handen genomen.

Dat deden ze in opdracht van Natuurmonumenten met als doel een deel van de rotsen vrij te maken van zand en wortels. Volgende maand zullen op die plaatsen zaden uit het Levend Archief worden gezaaid.

„Het Levend Archief is een samenwerking van verschillende universiteiten, Floron, Naturalis, Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten en bezit een nationale zadencollectie. Reden hiervoor is dat veel wilde, inheemse soorten dreigen uit te sterven. Unieke soorten, die een kalkrijke ondergrond nodig hebben om goed te kunnen groeien, zullen op de vrijgemaakte rotsranden worden ingezaaid. De hoop is dat op deze manier een nieuw leefgebied gecreëerd wordt voor deze zeldzame kalksoorten”, legt Natuurmonumenten uit op haar website.

Lees ook: Impasse rond toekomst ENCI-groeve compleet: bestuur stapt op

Natuurmonumenten is sinds 2018 eigenaar van de groeve en probeert het gebied weer in ere te herstellen. „Vanaf het plateau zijn de groeves deels dichtgeslibd met grond en is er vooral bos ontstaan: inheemse bomen, maar ook met woekerende soorten zoals acacia, esdoorn en clematis. Die begroeiing verdrong de kwetsbare, zeldzame planten en kruiden. In deze groeve zijn onlangs door CNME ook al klimplanten, struiken en bomen verwijderd om meer lucht en licht op de bodem te krijgen voor zeldzame kalkflora zoals marjolein, zegge, glad parelkruid en ruige scheefkelk. Begrazing met schapen en geiten zorgt dat de gewenste situatie voor de toekomst behouden blijft.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu