Verbijstering om beelden van volgepakte vertrekhal luchthaven Charleroi

Het beeld dat zaterdag al de ronde deed. © AD/RV

Er is flink wat verontwaardiging ontstaan over enkele foto’s van opeengepakte reizigers in de vertrekhal van de luchthaven van Charleroi. Ze werden afgelopen weekend genomen, aan het begin van de kerstvakantie. „Egoïstisch”, klinkt het onder meer in de reacties. De beelden doen denken aan de enorme drukte op Schiphol, circa anderhalve week geleden.

Koen Van De SypeBron: AD

Het is niet duidelijk door wie de foto’s van Charleroi precies genomen zijn, maar volgens CEO Philippe Verdonck van Brussels South Charleroi Airport dateren ze wel degelijk van het afgelopen weekend. Eén ervan doet sinds zaterdag de ronde op sociale media, de andere sinds maandag. Op beide beelden is een volle vertrekhal te zien.

Volgens Verdonck gaat het echter om een momentopname. „De groepen die samen staan, zijn families. Er is verder een social distance van 1,5 meter. We hebben personeelsleden in de terminal rondlopen die passagiers wijzen op die sociale afstand én het correct dragen van het mondmasker. Sommige mensen durven dat immers nog altijd ónder de neus te dragen. Bij elke passagier wordt ook de temperatuur gecheckt en iedereen heeft een negatieve coronatest nodig om te kunnen vertrekken”, zegt hij tegen Het Laatste Nieuws.

Regenen

Of het geen optie is om de mensen buiten te laten wachten met die kerstdrukte? „Er stonden al passagiers buiten”, aldus de CEO. „Het was wel aan het regenen. Er stonden ook passagiers in de andere gangen van het gebouw, wat je op de foto’s niet kan zien. Het is niet zo dat iedereen op elkaar gepropt stond. Toegegeven, de rijen waren langer dan te zien is op de foto’s. Maar alles is de hele tijd op een veilige manier gebeurd en onder controle geweest.”

Hoeveel passagiers er dit weekend exact langs de luchthaven van Charleroi gepasseerd zijn, kan Verdonck niet zeggen. „Ik heb geen exacte cijfers, maar het gaat om een percentage van 42 procent tegenover vorig jaar (toen er nog geen sprake was van een coronapandemie, red.).”

Op sociale media is er vooral onbegrip. „Charleroi. Egoïsme. Mensheid”, klinkt het onder meer in een tweet. En iemand anders merkt schamper op: „Zou het luchthavengebouw van #Charleroi te huur zijn op oudejaarsavond? Ik zoek nog een locatie voor een #lockdownfeestje...”

85-jarige moeder

Veel twitteraars begrijpen niet waarom iets dergelijks is toegestaan, terwijl sommige ouders met Kerstmis hun eigen kinderen niet mogen zien en de horeca en kappers dicht zijn door de coronamaatregelen. „Horeca en restaurants gesloten, mondmaskerplicht, geen samenscholing, geen ‘funshoppen’, kerst en nieuwjaar vieren in uiterst beperkte kring (mijn 85-jarige moeder mag niet bij mij binnen), avondklok, verhoging boetes, geen evenementen,... en dan dit #Charleroi.”

Volgens marketingdirecteur Laurent Blanchart van Brussels South Charleroi Airport werden er afgelopen weekend wel drie keer meer reizigers geteld dan in de maand november. Op vrijdag, zaterdag en zondag stegen 16.000 passagiers op in Charleroi. Ter vergelijking: vorig jaar waren dat er meer dan dubbel zo veel - 37.000 - maar toen was er zoals gezegd nog geen sprake van het coronavirus.

Blanchart voegt er verder nog aan toe dat mensen zelf ook hun verantwoordelijkheid moeten nemen.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal