Beleef een vleug Cultura Nova thuis!

Cultura Nova in Heerlen staat bekend als beeldend theaterfestival boordevol muziek, circus en performances op onverwachte locaties. Ook nu de Wintereditie door de lockdown niet doorgaat, weet het festival te verrassen. Vanaf Tweede Kerstdag 26 december t/m 31 december zijn een aantal voorstellingen en activiteiten gewoon thuis via L1 en online te beleven.

Cultura Nova

Vier voorstellingen integraal op L1

Al jaren kan het publiek via L1 TV (mee)genieten van Cultura Nova. Ook de Wintereditie komt op tv. Vanaf Tweede Kerstdag zendt L1 dagelijks om 18.30 uur een gloednieuwe internationale productie integraal uit. Een mooie mix van theater, dans en muziek, voor jong en oud. Met op zaterdag 26 december het alchemistische muziektheater ‘BALSAM’ van het Belgische theatergezelschap Laika en de muzikanten van Zefiro Torna. Zondag 27 december volgt het moderne sprookje ‘SHEL(L)TER’ van Zonzo Compagnie en hetpaleis (B). Dinsdag 29 december is het urban dansportret ‘Dreamers’ van Mami Izumi en HFC Dansstudio te zien. Woensdag 30 december zorgen philharmonie zuidnederland het Franse straattheatergezelschap Plasticiens Volants voor een passend slotakkoord met het muzikale spektakel ‘Planet Beethoven’.

Van Plein tot Pluche

Cultura Nova begon in 1991 als een experiment: een theaterfestival met gedurfde acts op gekke locaties. Het festival wilde en wil het publiek nog altijd laten kennismaken met iets nieuws. In 'Van Plein tot Pluche' kijkt de cultuurredactie van L1 met festivaldirecteuren Rocco Malherbe en Fiedel van der Hijden, medewerkers en theatermakers terug op drie decennia Cultura Nova. Maandag 28 december zendt L1 deze vierdelige serie uit.

 © Luc Lodder fotografie

STIL.de toekomst

Een aantal voorstellingen die door de lockdown live niet kunnen plaatsvinden, zijn in de laatste week van 2020 wel online te beleven. Eén daarvan is ‘STIL.de toekomst’, waarbij Hoge Fronten/Lieke Benders je meeneemt op een 360 graden onlinebeleving. Sinds 2017 doet dit Limburgse gezelschap onderzoek naar stilte en stilstand. 2020 is hun ‘STIL.finalejaar’. Wie had kunnen bedenken dat tijdens deze finale de wereld zelf tot stilstand zou komen!?!

24-minuten-Stadmaken, Winter Studio en meer

Maandag 28 december presenteren Cultura Nova en IBA Parkstad de livestream ‘24-minuten-Stadmaken’ als opmaat naar het programma ‘24-uur-Stadmaken’ op 9 april 2021. Je kunt inloggen in de ‘Winter Studio’; een programma met dansbattles, workshops, talkshows, reportages, films en muziekperformances in samenwerking met de hiphop-festivalorganisatie The Notorious IBE. En de getalenteerde jongeren van FOUR FEET NINE streamen een speciaal C-proof concert. Samen met graffitikunstenaars verbinden zij muziek en beeld aan locaties én publiek.

Cultura Nova verlegt de route

Wil je er tussen Kerst en Nieuwjaar even op uit? Maak dan een tour langs de fototentoonstelling die Cultura Nova in de finaleweek van 2020 in Zuid-Limburg organiseert. Met 23 talenten uit de regio die tijdens de Wintereditie te zien zouden zijn, verlegt het festival als het ware de route van het podium naar de openbare ruimte. De opvallende foto’s van deze makers zijn op groot formaat te zien langs wegen en in bushokjes in Heerlen, Sittard-Geleen en Maastricht.

Een ommetje in de stad

Ook in de binnenstad van Heerlen stuit je op verrassingen. In de Stadstuin vind je een lichtbaken en in de hal van Theater Heerlen een roze ruimte waarin Hoge Fronten/ Lieke Benders je uitnodigt om letterlijk even stil te staan. En in de vitrine van SCHUNCK zie je de installatie ‘Poefel Plaza’ die kunstenares Simone Schuffelen maakte als een ode aan Cultura Nova. Tenslotte nodigt ook de XXL streetart buitengalerij, die in samenwerking met Cultura Nova is gerealiseerd, uit tot een verrassend ommetje in de stad.

Kijk voor het gehele programma van de verkorte Wintereditie op www.culturanova.nl en de social media van Cultura Nova.