Minder kinderen met spoed naar ziekenhuizen dan normaal

Print
Minder kinderen met spoed naar ziekenhuizen dan normaal

Er worden veel minder kinderen met spoed doorverwezen naar het ziekenhuis vanwege een luchtweginfectie dan normaal is voor deze tijd van het jaar, meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). Er gaan minder luchtweginfecties rond doordat mensen vaker hun handen wassen en afstand houden, vanwege de coronamaatregelen.

„Vooral als je heel klein bent, kan een luchtweginfectie zoals de griep of het rs-virus er behoorlijk inhakken”, zegt Károly Illy, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK). Rond deze tijd van het jaar is een luchtweginfectie zelfs de meest voorkomende reden om kinderen naar het ziekenhuis te verwijzen.

Patroon

Omdat kinderen, maar zeker ook volwassenen, vaker hun handen wassen en meer afstand tot elkaar houden, springen de virussen ook op scholen en de kinderopvang minder gemakkelijk over. Heel verbaasd zijn kinderartsen niet over deze ontwikkeling. „We zagen een soortgelijk patroon ook al tijdens de afgelopen winter op het zuidelijk halfrond”, aldus Illy. „Ook daar gingen dit soort luchtwegvirussen veel minder rond dan gewoonlijk.”

Om hoeveel minder doorverwijzingen het gaat ten opzichte van vorige jaren kan de NZa niet precies zeggen. Illy denkt dat de daling doorzet nu de scholen een paar weken gesloten zijn. „Als minder kinderen met elkaar in contact komen, heeft dat inderdaad gevolgen voor het aantal infecties. Maar ik hoop evengoed dat de scholen zo snel mogelijk weer kunnen openen.”

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu