Het Nederlands Mijnmuseum ‘viert’ 15-jarig bestaan

Locatie van het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen. © Bas Quaedvlieg / archief De Limburger

Heerlen -

Het Nederlands Mijnmuseum in Heerlen bestond afgelopen 17 december 15 jaar. Vanwege de huidige lockdown kan er geen viering plaatsvinden voor het jubileum. In plaats daarvan blikken de medewerkers van het museum terug op de afgelopen 15 jaar.

Redactie

In 2005, precies 40 jaar na de aankondiging van de sluiting van de mijnen werd het Nederlands Mijnmuseum feestelijk geopend. Van toen tot nu namen oud-mijnmedewerkers, museumgidsen en vrijwilligers bijna 10.000 bezoekers met zich mee naar het mijnverleden.

Oud-koempels

Na de mijnsluiting bleven groepjes oud-koempels praten over het mijnverleden, waaronder op scholen. Uit een gilde van mijnwerkers gericht op onderwijs ontstond vijftien jaar geleden het Nederlands Mijnmuseum in de voormalige schacht van de Oranje Nassau I-mijn in Heerlen.

Onderwijs

Het museum werd op 17 december 2005 geopend door de toenmalige minister van onderwijs Maria van der Hoeven. Nog steeds is onderwijs een van de belangrijkste pijlers van het Nederlands Mijnmuseum. Er worden gastlessen gegeven op scholen, schoolklassen komen op bezoek in het museum en digitale onderwijsmethodes zijn volop in ontwikkeling. Ook werkt het museum samen met hogescholen en universiteiten.

Nieuwe hoofdlocatie

Op dit moment ligt de focus in het museum op het indrukwekkende ondergrondse verhaal. Met het betrekken van een pand in de binnenstad van Heerlen begint een nieuw hoofdstuk voor het Nederlands Mijnmuseum. Eind 2021 wordt het voormalige mijnwerkerswarenhuis Kneepkens (Dr. Poelsstraat 23) de nieuwe hoofdlocatie van het Nederlands Mijnmuseum.

Vanwege de landelijk geldende lockdown is het Nederlands Mijnmuseum gesloten tot en met tenminste 19 januari 2021.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal