CBS: groei derde kwartaal nog iets sterker

Print
CBS: groei derde kwartaal nog iets sterker

Afbeelding: ANP

De Nederlandse economie is in het derde kwartaal nog iets sterker gegroeid dan eerder gedacht. Volgens een tweede raming van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bedroeg de groei 7,8 procent op kwartaalbasis, terwijl eerder een plus van 7,7 procent werd gemeld.

Daarmee veerde de economie flink op van de historische krimp met 8,5 procent in het tweede kwartaal, toen de economische bedrijvigheid hard werd geraakt door de lockdowns tegen het coronavirus. De groei, de grootste ooit, is voor meer dan de helft toe te schrijven aan de sterk gestegen consumptie door huishoudens. Verder namen ook de overheidsconsumptie, het handelssaldo en de investeringen toe.

Toch is de Nederlandse economie nog niet terug op het niveau van voor de coronacrisis. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2019 is de economie in de eerste drie kwartalen van 2020 per saldo met 2,9 procent gekrompen. En in vergelijking met het derde kwartaal van vorig jaar kromp de economie met 2,5 procent.

Toegang tot alle Plus-artikelen?

Dagelijks worden meer dan 100 Plus-artikelen gepubliceerd door de verslaggevers van De Limburger. Steun de regionale journalistiek en word digitaal abonnee vanaf 1,04 per week.

Profiteer nu