Beweegproject ‘Iedereen kan Sporten’ van de gemeenten Brunssum, Heerlen, Kerkrade en Landgraaf verlengd met twee jaar

Tijdens de Abdijcross mogen kinderen met een beperking deelnemen aan de loop.  © Luc Lodder / archief De Limburger

Het in 2018 gestarte project ‘Iedereen kan Sporten’ (IKS) is met twee jaar verlengd. Het sport- en beweegaanbod voor mensen met een beperking sluit beter aan op de behoefte van de doelgroep. Ook is het aanbod beter bekend bij de doelgroep door de website Iedereen Kan Sporten Parkstad en de app Uniek Sporten.

Redactie

IKS is een samenwerking tussen de gemeenten Brunssum, Heerlen, Kerkrade en Landgraaf. Gemeente Heerlen is trekker van het programma en de uitvoering ligt bij Alcander. Een regioconsulent in dienst van Alcander werkt samen met sportaanbieders, speciaal onderwijs, en andere partners om sporten en bewegen voor mensen met een beperking te verbeteren. De gemeenten financieren het project door 35 eurocent per inwoner per jaar in te leggen.

Bekendheid

IKS focust op drie pijlers: jeugd met een beperking, afstemming vraag en aanbod en kennisdeling. Martin Beer, bestuurlijk voorzitter van IKS Parkstad, is blij met de resultaten die in de afgelopen twee jaar zijn bereikt. „Bewegen is voor iedereen belangrijk, dus ook voor mensen met een beperking. Ik vind het belangrijk dat iedereen kan meedoen. Daarbij moeten we niet alleen werken aan een passend aanbod, maar ook aan de bekendheid daarvan.”

Abdijcross

Reeds 750 leerlingen van het speciaal onderwijs hebben kennisgemaakt met het sportaanbod van IKS. Dit gaat IKS de komende jaren voortzetten. Ook bij de sportevenementen in Parkstad is er meer aandacht voor deze groep. Nieuwe activiteiten zijn bijvoorbeeld de wedstrijden voor gehandicapten bij de Abdijcross en de trappenmarathon in Landgraaf.

Tevens worden initiatieven en evenementen van verenigingen en zorginstellingen ondersteund, om het aanbod beter af te stemmen op de vraag. Ook de komende jaren worden verenigingen en organisatoren van evenementen gestimuleerd om activiteiten voor mensen met een beperking op te zetten of uit te breiden.

Wil je alle Plus-artikelen lezen?

Dagelijks publiceren we meer dan 100 Plus-artikelen op onze site & app. Nieuws, achtergronden, analyses, reportages, interviews en columns. Word nu digitaal abonnee en kies voor een jaar lang korting of maandelijkse flexibiliteit.

Kies digitaal